specijalizirano tijelo / Porezni USKOK od 2015. godine do danas otkrio 2,1 milijarde opranog i nelegalno stečenog novca

Image
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Specijalizirane istrage USKOK-a i poreznog Uskoka od 2015. godine pokazale su kako je državni proračun protuzakonito oštećen za 2,1 milijardu kuna

29.6.2018.
7:00
Goran Kovacic/PIXSELL
VOYO logo

USKOK je čini se, na tragu otkrivanja još jednog masovnog slučaja krađa kroz organizirani kriminal, piše Večernji

Shema je uvijek ista. Smisli se plan u kojem sudjeluje više osoba, a u priču je uključeno i više trgovačkih društava. Jedna osoba stvarni je voditelj društva, dok su ljudi koji se predstavljaju kao direktori, svojevrsni fikusi, koji za naknadu od stotinjak kuna glume direktore. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njihov je zadatak da vode “poslovanje“ društva, odnosno da naručuju stvarnu ili fiktivnu robu. “Robom” se trguje, a za nju se isporučuju stvarne ili fiktivne fakture, po kojima se onda plaća. Kada novac sjedne na račun, s računa se podigne pa prema ranijim dogovorima dijeli ili koristi za daljnje “poslovanje”.

Malo dublja analiza opisanog procesa, poslovnih knjiga i načina poslovanja razotkriva sofisticiranu prijevaru kojom je državni proračun oštećen za ogromne iznose. Ili točnije 2,1 milijardu kuna. Tolika je bila svota opranog novca i neprirodno stečene imovinske koristi, koja se umjesto u državni proračun slila u džepove domišljatih pojedinaca, a što su otkrile specijalizirane financijske istrage provedene od veljače 2015. do danas. Za provođenje tih istraga zaslužni su djelatnici Samostalnog sektora za financijske istrage Porezne uprave Ministarstva financija, kolokvijalno poznatog kao porezni USKOK

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječ je o tijelu specijaliziranom za istraživanje kompliciranih financijskih prevara u kojima se vrte stotine milijuna kuna, a od osnutka u veljači 2015. do danas podnijelo je 26 kaznenih prijava, protiv 401 fizičke i pravne osobe. Konkretnije, kazneno su prijavili 312 osoba i 89 trgovačkih društava, koje su osumnjičili za štetu od 2,1 milijardu kuna te utaju oko 350 milijuna kuna poreza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo