ZABRINJAVAJUĆI PODACI / Pošast vrana u Zagrebu: namnožilo ih se 20.000 i sve češće napadaju ljude

Image

U dva mjeseca ove godine u ovim zagrebačkim kvartovima zabilježen je jedan napad vrana - Sloboština, Trešnjevka, Voltino, Travno, Centar, Dubrava, Središće, Ljubljanica i Sopot.

20.6.2017.
12:30
VOYO logo

Stanovnici zagrebačkog naselja Špansko slažu se da je zadnjih godina porastao broj vrana u njihovom naselju. Prošle godine tako je jedna vrana napala i iskljucala prolaznika, a prije nekoliko godina jedna je napala čak pet ljudi. Također, one razbacuju smeće po ulicama, a i vrlo su glasne, piše Jutarnji list.

"Jednom sam gledala kako puna dva sata vrana kljunom odvija neki vijak na automobilu. Na kraju ga je odvila i odnijela. Čula sam za napade i moram priznati da čovjeku nije svejedno kad prolazi parkom i čuje ih kako grakću", ispričala je stanovnica Španskog Marija Šohar. A problema s vranama svjesni su i u Gradu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Molim vas da nam pomognete da pokušamo napraviti pritisak na Ministarstvo zaštite okoliša da nam se omogući da snažnije interveniramo oko vrana, da uklanjamo njihova gnijezda ili nešto jer ovo je postala neizdrživa pošast! Svakodnevno nas pet do šest građana diljem Zagreba, od Remetinca do Dubrave, zove i traže da uklonimo gnijezda jer njih ili njihove ljubimce napadaju vrane, raznose smeće, uništavaju aute i zgrade, a mi po zakonu ne smijemo ništa. Ruke su nam svezane jer ne smijemo uklanjati gnijezda nakon 1. ožujka, kada se vrane počinju gnijezditi. S jedne strane nas napadaju ogorčeni građani jer ne skidamo gnijezda, a s druge strane nam zaštitari prirode prijete da će nas tužiti ako krenemo s uklanjanjem gnijezda", ispričao je Igor Toljan, direktor Zrinjevca, podružnice Zagrebačkog holdinga.

Poziva građana, otkriva Jutarnji, iz godine u godinu sve je više. No, iz Ministarstva su poručili da ne mogu ništa učiniti po tom pitanju, a stoga je Toljan uputio apel građanima da ne bacaju hranu jer to privlači vrane i utječe na rast populacije tih ptica u gradu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prijašnjih su godina djelatnici Zrinjevca na  učestale zahtjeve građana uklanjali gnijezda, ali su se suočili s prijetnjom i tužbama Udruge za zaštitu divljih životinja AWAP. Oni su ih upozorili da je uklanjanje gnijezda dok u njima ima jaja ili živih mladih, a to je od travnja do kolovoza, zabranjeno. 

Posljednjim prebrojavanjem vrana 2012. godine otkrilo se da ih u Zagrebu ima više od deset tisuća, a najviše ih je u Remetincu i Remetinečkom gaju, na Jarunu, Jakuševcu, Savskom gaju, Malešnici, u Folenegovićevu naselju, Trnju, Trnskom, Dugavama, Dubravi, Botaničkom vrtu i pokraj Studentskog doma Stjepan Radić. Procjenjuje se da je vrana na ulicama danas dvostruko više, odnosno da ih je 20-ak tisuća, piše Jutarnji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo