NEPONOVLJIVA PRILIKA / Posjetili smo Brijune: Poznata pričljiva Titova papiga ima poruku za pesimiste oko sezone

Brijunskim zebrama i ostalim životinjama koronavirus je donio malo zasluženog mira

29.4.2020.
21:30
VOYO logo

Legendarni Koki, danas gotovo 50-godišnjak, iz svoje zimske rezidencije na Brijunima poručio je što misli o negativnim predviđanjima za sezonu, a njegovu samouvjerenost dijele i zaposlenici Nacionalnog parka. Iako je otok neuobičajeno tih i pust, pripreme su u tijeku kao i svake godine.

VEZANE VIJESTI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''U ovo vrijeme Brijuni su bili dosta popunjeni i u izletničkom dijelu, i u stacionarnom. Osjeti se nekakav mir, tišina, životinje su dosta slobodnije, puno ih se više vidi'', istaknuo je glavni čuvar prirode u Nacionalnom parku Brijuni Stjepan Sušac.

Mirnije su i zebre i ljame, a našem se dolasku najviše veselila Kokina vršnjakinja Lanka. ''Lanka dnevno pojede oko 100 do 150 kilograma hrane i popije od 100 do 150 litara vode. I na zatvaranju se bace mekinje i kuhana riža zamiješana u kariolu, to prije zatvaranja i onda još bala sjena i to je to, onda mi idemo doma'', objašnjava 
Duško, jedan od radnika Nacionalnog parka Brijuni.

Lanka je očito zadovoljna i bez turista, ali djelatnici parka, kao i zaljubljenici u Brijune, nadaju se da ova tišina neće još dugo trajati. ''Pogotovo nautičari koji već godinama dolaze k nama vole Brijune, raspituju se kako i na koji način da dođu, htjeli bi već sutra doći, ali nažalost situacija je takva, nadamo se da će se popraviti'', kaže Sušac.

Otvaranje je predviđeno za 11. svibnja, a hoteli bi s radom trebali početi 1. lipnja. O dolascima i noćenjima ovise i radna mjesta. Ravnatelj Parka Marno Milotić kaže: ''Za sada neće biti nikakvih otpuštanja. Ono što smo mi napravili je znatno reduciranje financijskog plana i plana nabave. I prioritet je, naravno, zadržavanje radnih mjesta i očuvanje naših stalnih zaposlenika''.

Kako bi gostima pružili što bolje iskustvo, napravili su i novu mobilnu aplikaciju kojom će razgledavanje ljepota brijunskog otočja biti dostupnije, a Petra Lukež, glasnogovornica Nacionalnog parka Brijuni, objašnjava: ''Zove se 'Brijuni pocket guide', Brijunski džepni vodič, u kojem su navedene glavne atrakcije na Brijunima''.

Poseban mamac kojim će pokušati privući što više izletnika u doba koronavirusa su popusti na ulaznice od gotovo 50 posto. Stoga ako još niste posjetili Brijune, ovo bi mogla biti neponovljiva prilika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo