NADOMAK ZAGREBA / Posjetili smo prvo reciklirano imanje u Hrvatskoj - pravi mali ekološki raj

U selu Vukomerić, 30-ak kilometara od Zagreba smjestio se pravi ekološki raj - reciklirano imanje, prvo takvo u Hrvatskoj. Sastoji se od nekoliko samoodrživih kuća - njihova struja dolazi od sunca, voda od kiše, a zidovi od slame

17.9.2016.
18:59
VOYO logo

Samoodrživa kuća, vrijedne ruke i pas čuvar. Sve je to potrebno za reciklirano imanje - pravi mali ekološki raj.

Iznutra izgleda baš kao svaka kuća. No, dobro je izolirana ovčjom vunom - pa ne troši puno. Koristi energiju sunca za struju, a vlastitu kišnicu za vodu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je zapravo suživot s prirodom, uzgoj vlastite hrane koja je ekološki čista, korištenje obnovljivih izvora energije, korištenje vlastite vode, pročišćavanje vlastitih otpadnih voda, dakle brinemo se za tu štetu koju činimo", kaže permakulturni dizajner Udruge ZMAG Bruno Motik.

Drvo, slama, kamen i glina. Od tih materijala su sagrađene kuće, a sav je namještaj recikliran. Udruga ZMAG koja to sve vodi ima u planu i početi proizvoditi hranu, ali i građevinsku firmu za ekološku izgradnju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nema ništa ljepše nego da gradimo energetski efikasne građevine od poljoprivrednog otpada. To je super kombinacija", poručuje Motik.

Svoje znanje stalno prenose u raznim radionicama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Radimo mozaik od riječnog oblutka, znači kamena koji nije obrađivan. Radimo mozaik koji će popratiti ovu strukturu i konstrukciju imanja", objašnjava voditeljica radionice Kristina Pongrec.

A u povratku na selo najviše uživaju - oni najmlađi. A zbog blizine Zagreba sretni su i ljudi koji uživaju u onom najboljem što nude grad i priroda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike