hoće li se naći rješenje / Posljedice osjeća i dječji sport: Klubovi koji su dosad treninge održavali u sportskim dvoranama nemaju gdje

'Budućnost nam je upitna. Svi čitamo vijesti i vidimo da su neke mjere vlade za gospodarstvo, za poduzetnike, ali sport se nigdje ne spominje', kaže trener Jug- Dujaković.

7.9.2020.
7:00
VOYO logo

Prvi dan škole proći će u znaku strogih mjera koje su ugrozile održavanje izvannastavnih aktivnosti. Sportski klubovi i škole stranih jezika, koje za potrebe svojih satova iznajmljuju školske dvorane i učionice, nemaju gdje jer je preporuka Ministarstva obrazovanja da se škole koriste samo za nastavu. Ipak, konačna odluka će biti na ravnateljima i školskim odborima. 

Posljedice zbog koronavirusa osjeća i dječji sport. Zbog epidemioloških mjera klubovi koji su dosad treninge održavali u sportskim dvorama nemaju gdje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Situacija nije dobra jer županije ne dopuštaju ulazak sportovima u školske dvorane osim za potrebe obrazovno odgojnog procesa, znači nastave tjelesne i zdravstvene kulture. A samim time znači da svi sportovi koji koriste školsku dvoranu primjerice u Jastrebarskom neće moći koristiti sportsku dvoranu i automatski sport će stat u tom gradu", kaže Matija Jug- Dujaković, trener u Zagrebačkoj judo školi.

Nastava mora imati prioritet

Na web stranicama Ministarstva obrazovanja u preporukama za nastavu u školama stoji: "Sukladno uputama neophodno je osigurati protok/dolazak što manjeg broja osoba, kako na ulazu u ustanovu, tako i u unutarnjim prostorima ustanove. Uputama nije predviđeno korištenje školskog prostora u druge svrhe osim za potrebe izvođenja odgojno- obrazovnog rada".

"Epidemiološki bi bilo najbolje što se zdravlja tiče da se malo pričeka sa svim drugim aktivnostima koje bi se događale u školi osim same nastave. Nastava mora imati prioritet", kazala je kaže Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, treneri, pogotovo u sportovima na strunjačama poput juda koji tradicionalno striktno drže do higijene, pa im nove mjere ne predstavljaju problem, ne mogu čekati.

Sport se ne spominje

"Budućnost nam je upitna. Moramo to tako jasno i glasno reći. Svi čitamo portale, svi čitamo vijesti i vidimo da su neke mjere vlade za gospodarstvo, za poduzetnike, ali sport se nigdje ne spominje", kaže Jug- Dujaković. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Dokument Ministarstva /

Ministarstvo objavilo upute za škole i vrtiće: Ovako će izgledati 'korona školska godina'

Image
Dokument Ministarstva /

Ministarstvo objavilo upute za škole i vrtiće: Ovako će izgledati 'korona školska godina'

U istom problemu su se našli i nastavnici u školama stranih jezika koje za predavanja iznajmljuju prostorije škola. Spremni su na sve propisane mjere, čak i prilagoditi vrijeme nastave.
"Iza 19 sati, dakle, kad završe sve redovne aktivnosti u osnovnoj školi, onda bismo mi moglo održavati svoju nastavu stranih jezika. Mislimo da je to svima u interesu i da nikako ne bi bilo dobro da se prekine obrazovni proces učenja stranih jezika i da u tom smislu djeca zaostaju", kaže Irena Žiger, predsjednica Zajednice za strane jezike pri HGK. 

No, ministarstvo nije dalo obvezu nego preporuku. Zato je Zagreb ravnateljima škola na području grada dao slobodne ruke da odluče o održavanju vannastavnih aktivnosti. O svemu bi trebali, na kraju, odlučiti školski odbori. Dotad će mali sportaši i pologloti ostati vani - bar dok ih vremenski uvjeti ne potjeraju u kuće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo