opasne temperature / Poslodavci nemaju sluha za vrućine: sindikati traže kraće radno vrijeme za radnike na otvorenom

Unatoč toplinskom udaru država nije izdala nikakve posebne preporuke za skraćivanje radnog vremena, no Ministar Mrsić kaže kako je sve uređeno Zakonom o radu

21.7.2015.
19:45
VOYO logo

Sredina dana za rad na otvorenom neizdrživa je jer sunce prejako prži.

Sindikati zato od javnog i privatnog sektora traže da se radno vrijeme skrati. Upozoravaju da su najugroženiji građevinci, brodograditelji i radnici na poljima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Radnici koji rade na otvorenom bi trebali imati kraće radno vrijeme sa ranijim početkom i ranijim završetkom zbog očuvanja njihovog zdravlja i upućujem apel poslodavcima i Vladi da prilagode radno vrijeme", kaže Ozren Marijašević iz Hrvatske udruge radničkih sindikata.

No unatoč toplinskom udaru država nije izdala nikakve posebne preporuke za skraćivanje radnog vremena. Ministar rada Mirando Mrsić ipak objašnjava da Zakon o radu već jasno propisuje kako se poslodavci moraju ponašati prema radnicima u ekstremnim klimatskim uvjetima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Poslodavac je dužan člankom 18. Zakona o zaštiti na radu procijeniti rizike za radnike što se tiče radne okoline strojeva i ostalog. I u ova vremena, kada je temperatura izrazito visoka, tom procjenom rizika poslodavac može prilagoditi radno vrijeme i napraviti sve preinake da zaštiti zdravlje radnika", kaže ministar Mrsić.

Udruga poslodavaca objašnjava da je odluka o skraćivanju radnog vremena individualna odluka svakog privatnika. Neki su odlučili zaštiti radnike pa počinju ranije ujutro kad je hladnije ili jednostavno skraćuju radno vrijeme.

Vrhunac ovog toplinski val tek treba stići u Hrvatsku pa vremena za reakciju ostalih poslodavaca još uvijek ima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo