Novi oblik mobinga / Priče iz Splita: poslodavci ne žele majke i trudnice, namjerno ih iscrpljuju i prisiljavaju da same daju otkaz

Image
Foto: PIXSELL, arhiva

Daju im se ugovori na određeno vrijeme, uglavnom na tri mjeseca, a to je posebno problematično za trudnice, koje na taj način sve češće ostaju bez posla

30.4.2018.
10:40
PIXSELL, arhiva
VOYO logo

Da su majke sve manje poželjne u svijetu rada dokazuju priče s područja splitsko-dalmatinske županije prema kojima ih se sve rijeđe zapošljava zbog mogućnosti odlaska na bolovanje zbog djece i slično. 

Daju im se ugovori na određeno vrijeme, uglavnom na tri mjeseca, a to je posebno problematično za trudnice, koje na taj način sve ćešće ostau bez posla. Namjerno ih se iscrpljuje i prisiljava da same daju otkaz tako što ih se stavlja u smjenski i noćni rad. Pod prijetnjom otkaza prisiljava ih se da rade prekovremene sate.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je masovna pojava i teško je dokazati da poslodavac namjerno nije produžio ugovor o radu trudnici, a zakon uostalom zabranjuje otkazivanje ugovora. To čak ni ne trebaju raditi jer se zabrana odnosi na rok od 15 dana poslije poroda, a niti jedan od njih neće navesti da je razlog otkazivanja to što je trudna ili što je rodila.
I kad otkazuju ugovor na neodređeno, uvijek će naći neki fingirani manjak, primjerice u sektoru trgovine kod inventara. Žene budu ucijenjene i preplašene da će dobiti izvanredni otkaz i tako izgubiti naknadu s biroa, pa potpisuju što im se god stavi na stol. Nerijetko zbog vrijeđanja i pritisaka izostanu s posla nekoliko dana pa i to bude razlog za otkaz", rekla je Darka Todorić, voditeljica županijskog ureda HURS-a iz Splita za Slobodnu Dalmaciju. 

Dodaje kako se ugovori na određeno, u trajanju od tri mjeseca, prema Zakonu o radu, ne smiju produžiti nakon tri godine, no i tom su problemu poslodavci pronašli rješenje. Prema Zakonu, nakon tri godine ugovora na neodređeno poslodavac može odjaviti radnika na dva mjeseca, a nakon tog razdoblja ponovno ga može zaposliti na tri mjeseca i tako opet tri godine. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upozorila je i na jedan novi, sve popularniji oblik mobinga. "U posljednje vrijeme problem su nadzorne kamere koje poslodavci postavljaju tako da ih mogu kontinuirano pratiti cijelo radno vrijeme. Ne poštuje se ni prostor gdje se obavlja presvlačenje, gdje također stavljaju kamere, a to opet više pogađa žene", kaže Todorić, inače pravnica koja zastupa članice sindikata diljem Dalmacije.

"Iako smo mi narod koji jako drži do svoje duhovitosti, to često zna prevršiti mjeru i ne može se time pravdati. Žalosno je što radni kolektiv bude svjestan toga, ali svi zatvaraju oči. Žena nema podršku ni od drugih kolegica jer su sretne što to nije upereno protiv njih", dodala je Todorić za Slobodnu Dalmaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo