VEĆI IZVOZ NEGO 2018. / Postižemo više cijene zbog svježine i brzog plasmana: 'Hrvatsku ribu svi smatraju visokokvalitetnom'

Hrvatska riba postiže više cijene od konkurencije zbog svježine i brzog plasmana do kupaca.

19.1.2020.
10:21
VOYO logo

Hrvatska je u 2018. ukupno izvezla ribe, ljuskara i mekušaca u vrijednosti od 170,5 milijuna eura, a samo u prvih 8 mjeseci prošle godine 121 milijun eura što ukazuje da će 2019. u konačnici biti uspješnija.

U svijetu se godišnje ukupno proizvede oko 400 tisuća tona brancina i orade. Od toga prednjači Turska sa 160 tisuća tona, slijedi Grčka sa 100 tisuća. Hrvatska proizvodnja je 13 tisuća tona, ali najvećima uspješno konkuriramo kvalitetom. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Visokokvalitetna riba

Od ukupno proizvedenih 10 tisuća tona godišnje, tvrtka za proizvodnju i preradu brancina, oradi i hama iz Zadra čak 80 posto izveze na 15 europskih tržišta. Najviše izvezu u Italiju.

"Hrvatska riba je percipirana na najznačajnijim tržištima Europe kao što je Italija kao visokokvalitetna riba i ima svoju izuzetno dobru poziciju i po cijeni i općenito po kvaliteti", kazao je direktor tvornice za uzgoj i preradu ribe Cromaris Goran Markulin

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ribarska industrija je jedna od najperspektivnijih hrvatskih industrija s visokim potencijalom daljnjeg rasta izvoza.

Više cijene od konkurencije

U Japan Hrvatska izveze najviše tune, a na tržište Europske unije najviše sveže i zaleđene bijele ribe, brancina i orade. Uz svježu očišćenu i neočišćenu ribu tržište sve više traži prerađene riblje proizvode. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Najveći je rast prerađevina zato što potrošači najviše traže gotovu spremnu robu", kazala je Monika Šimunić, glavni tehnolog u preradi i sortiranju ribe. 

Hrvatska riba postiže više cijene od konkurencije zbog svježine i brzog plasmana do kupaca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svježina je samo po sebi kod proizvođača poistovjećena sa kvalitetom i tu smo mi osigurali sustav izlova gdje mi šest puta tjedno lovimo ribu i svim našim kupcima osiguravamo da 24 sata od izlova dobivaju ribu. Dakle, konkurencija iz Turske i Grčke to ne može. Oni dolaze za dva do pet dana u Italiju", kaže Markulin. 

Za kvalitetu je značajno i što riba raste u Jadranskom moru, najhladnijem moru Mediterana. Zbog toga sporije raste, ali kada naraste, onda razgrađuje mast i dobiva čvrstoću, ljepši oblik i bolju teksturu mesa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo