ENERGETSKA PIĆA / 'Potiču lučenje adrenalina, pojačano lupanje srca, drhtavicu i tremor ruku...' Roditelji, znate li što vam djeca piju?

Image
Foto: Shutterstock/Ilustracija

Sve više maloljetnika konzumira energetska pića, čak 65 posto osnovnoškolaca i 85 posto srednjoškolaca, pokazalo je najnovije istraživanje u Varaždinskoj županiji

11.10.2022.
21:20
Shutterstock/Ilustracija
VOYO logo

Roditelji znate li što piju vaša djeca? Sve više maloljetnika konzumira energetska pića, čak 65 posto osnovnoškolaca i 85 posto srednjoškolaca, pokazalo je najnovije istraživanje u Varaždinskoj županiji. Drukčije vjerojatno nije ni u drugim županijama. Puna su šećera i kofeina što je opasna kombinacija, koja je za jednog dječaka lani bila kobna. Neke zemlje su energetska pića potpuno zabranile, zabranu je SDP-ova europarlamentarka Biljana Borzan tražila još 2016. godine, a iz Ministarstva zdravstva poručuju kako ubrzano rade na pripremi zakona koji bi regulirao prodaju, ali i konzumaciju energetskih napitaka kod maloljetnika.

Jedno energetsko piće jednako je jednoj šalici kave i ovisno o proizvođaču ima i do 18 kockica šećera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To sve potiče lučenje adrenalina i pojačanu razdražljivost, pojačano lupanje srca, pojačano znojenje, drhtavicu, tremor ruku, a u pretjeranoj konzumaciji može dovesti i do srčanog, odnosno moždanoga udara", kaže Spomenka Kiđement-Piskač, neurologinja i predsjednica Savjeta za zdravlje Varaždinske županije.

Više pogledajte u prilogu:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo