Sljeme Rescue Race / Potrage, reanimacija, spašavanje... Po prvi put HGSS omogućio je građanima da vide svijet njihovim očima

Nakon kratke obuke, timovi amatera na prvom Sljeme Rescue Race-u dali su najbolje od sebe

25.6.2022.
20:45
VOYO logo

Točna i brza intervencija i dobra organizacija ključ su za uspjeh svake akcije! Prvi put u povijesti 24 amatera u cipelama HGSS-ovaca.

"Bez obzira na to što je to lutka, ne smijete je ljuljati morate biti ozbiljni prema njoj, morate razgovarati s njom, koliko god to na lutki čudno izgledalo, ali morate paziti da je osoba stalno svjesna kad ste je oživjeli", kaže natjecateljica Nataša Dobrinić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potraga, spašavanje i na kraju reanimacija, u nimalo jednostavnom zadatku, pobjedu su odnijele žene.

"Trebaš se snaći po šumi, nemaš pojma gdje ideš, snalaziš se GSP-om, svatko pokušava na svoj način, i kad nađeš unesrećenu osobu, osobu kojoj je potrebna pomoć i moraš gledati od okoline, može nešto pasti na tebe, da ne bi nastradao ti", ispričala je natjecateljica Mihaela Božić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
policija treba pomoć /

Zadranin nestao s kućne adrese, viđen na Ugljanu. U potragu se uključio i HGSS

Image
policija treba pomoć /

Zadranin nestao s kućne adrese, viđen na Ugljanu. U potragu se uključio i HGSS

Stoga je bitno znati kako pomoći. Danas je to učenje na lutki, a već sutra to može biti stvarna osoba.

Za spašavanje nečijeg života često su presudne sekunde.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dok dođe hitna ponekad je potrebno po 20 - 30 minuta a u cijelom tom periodu organizam i mozak su bez kisika i preživljavanje je puno manje", ističe Ivona Lančić, instruktorica medicine u HGSS-u.

Uz vrijeme, najveći neprijatelj je panika!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Panika od sasvim normalne akcije spašavanja, može napraviti jako dramatičnu, jer se nerijetko moramo osim osobe koju spašavamo brinuti i za one koji se zbog panike više nisu u stanju spustiti stazom kojom su se popeli", ispričao je pročelnik Komisije za informiranje i analitiku HGSS-a Jadran Kapović.

"Ukopate se u zemlju i ne znate što biste, ali ako ništa drugo ovo je početak gdje barem znate neke osnove – kako osobi prići, pogledati je li osigurana lokacija, i onda vidjeti – diše li ili ne. Ovo su neki primjeri gdje vi možete postići da osoba preživi dok ne dođe profesionalna pomoć", izjavila je natjecateljica Tajana Živković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O tome koliko je važno znati reagirati u pravom trenutku trebalo bi se educirati od malih nogu. Najlošija odluka je ne učiniti ništa.

"Ogroman je respekt prema tim ljudima, mi smo danas dobili samo mali udio i uvid u to što oni rade i kapa dolje", kazao je natjecatelj Tomas Kezele.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo