Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
NEZAMISLIVA PATNJA

Potresne priče iz zloglasnog vukovarskog logora: 'Ubili su mi oca. Priča se da mu je oderana koža'

Odana je počast svim stradalima u logoru Velepromet u kojem je ubijeno 700 ljudi

Tin Kovačić/ 20.11.2019. u 20:28
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

U Vukovaru je odana počast stradalima u koncentracijskomlogoru Velepromet, najvećem u Europi nakon Drugoga svjetskog rata kroz čije je torture i mučenja prošlo oko 10.000, a ubijeno 700 ljudi.

Logoraši su radili kao robovi

Mnogi i danas tragaju za svojima najmilijima. Jako puno je stravičnih priča iz tog zloglasnog logora. Stoga je očito inzistiranje vukovarskog gradonačelnika da se zločinci privedu pravdi.

"Imao sam 18 godina i na žalost otac mi je ubijen. Priča se da su mu oderali kožu kao kozi", rekao je Leonardo Balaž iz Vukovara.

A preživjeli logoraš Mato prisjeća se gdje je sa svojim tada 21-godišnjim sinom bio zatočen. Sin je gledao dok Matu tuku, ponižavaju, gase mu cigarete na tijelu. A on je pak gledao kako mu sina odvode na nepoznato mjesto na kojem su ga ubili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

''Rođendan mu je 22. I meni, i njemu. Jer imamo isti rođendan. I šta da vam kažem. Tuga i bol...'', kazao je bivši logoraš Mato Gombović.

Logoraše su prisiljavali da rade kao robovi, čak i skupljaju mrtva tijela po Vukovaru. Kroz rupe mokrih i hladnih hangara u kojima su i spavali i obavljali nuždu, izgladnjeli, gledali su kako se za Šešelja peče odojak.

Upravo se čita

Image
Nasilje i palež

Sesvete: Zapalio auto usred noći, pa s nekoliko hitaca izrešetao 56-godišnjaka, tu je auto gorio i ljetos

Organiziran je mimohod do Ovčare

''Gdje su ona tri prozora, tamo je bila njihova milicija. Tu su dovodili ženske, tu je bilo krikova, tu je bilo silovanja, jauka. To se čulo, ali se nije ništa moglo pomoći'', ispričao je bivši logoraš Mato Gombović.

I Manda je bila u logoru. Zajedno sa svojim suprugom. Tamo ga je zadnji put vidjela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

''Točno u pola sedam ga je izveo Boro Krstić. I otada mu se gubi svaki trag. A taj Boro Krstić živi i danas u Vukovaru. Ja znam da ga on nije ubio jer se ne bi tako brzo vratio, ali barem zna kome ga je predao'', rekla je bivša logorašica Manda Patko.

Oni koji su preživjeli, ne znaju ni sami kako.

''Ja sam se nekada i smijao. Što da radim? Plačem. Ne znam gdje mi je žena, ne znam gdje su mi sinovi. Ili da me oni ubiju ili da se sam ubijem'', kazao je Gombović.

U organizaciji djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja organiziran je i mimohod do spomen obilježja "Ovčara". Od 700 ubijenih u Veleprometu tijela nekih pronađena su upravo u tamošnjoj masovnoj grobnici. Za mnogima se još traga pa vukovarski gradonačelnik Ivan Penava namjerava pojačati pritisak na hrvatske institucije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Nipošto ne dati mira. Nipošto ne dopustiti da bilo čiji ego, taština, funkcija, fotelja zauzima i koči protočnost rezultata. To ne dolazi u obzir", izjavio je gradonačelnik Vukovara.

Jer ni za ovaj zločin nitko nikada nije odgovarao.

Tin Kovačić/ 20.11.2019. u 20:28
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
prvi intervju nakon pritvora

Dragan Kovačević EKSKLUZIVNO za RTL: 'Sisačka rafinerija mora se otvoriti! I stari kazan može ispeći rakiju'

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba