NOVAC VAŽNA MOTIVACIJA NA POSLU / Povišice se uglavnom dobivaju na inicijativu šefova: prosječna iznosi 534 kune, a muškarci dobivaju više od žena

Image

Povišicu u najmanjoj mjeri dobivaju ispitanici sa srednjom stručnom spremom, oni u malim tvrtkama koje broje do 19 zaposlenika, te zaposleni u tvrtkama u državnom vlasništvu. S druge strane, povišice su najčešće u privatnim tvrtkama u pretežno stranom vlasništvu

14.3.2016.
12:15
VOYO logo

Više od polovice ispitanika, njih 58 posto, dobilo je povišicu na inicijativu poslodavca. Prosječna povišica iznosi534 kune, a muškarci dobivaju više od žena, pokazuje istraživanje koje je portal MojPosao proveo na 2000 ispitanika.

Ispitanici su u prosjeku dobili povišicu u iznosu od 534 kune. Muškarci su u prosjeku dobili povišice veće za 18 posto. Prosječna povišica za muškarce iznosi 571 kunu, a za žene 486 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povišicu u najmanjoj mjeri dobivaju ispitanici sa srednjom stručnom spremom, njih 65 posto nikada nije dobilo povišicu, oni u malim tvrtkama koje broje do 19 zaposlenika, gdje polovica nikada nije dobila povišicu, te zaposleni u tvrtkama u državnom vlasništvu, gdje ih čak 68 posto nije dobilo povišicu. Povišice su najčešće u privatnim tvrtkama u pretežno stranom vlasništvu, gdje ih je dobilo 58 posto ispitanika.

Najviše ispitanika, 42 posto, navodi da rade u tvrtkama u kojima se ne dobivaju povišice, dok ih 34 posto dobiva temeljem ostvarenih rezultata, a 16 posto dobiva povećanje plaće temeljem ostvarenih rezultata cijele tvrtke. Tek 9 posto ispitanika navodi da se u njihovoj tvrtki povišica dobiva u pravilnim vremenskim razmacima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Većina od 70 posto ispitanika smatra da bi poslodavac trebao samoinicijativno predlagati povišicu temeljem rezultata određenog zaposlenika. S druge strane, 14 posto ispitanika smatra da se povišica treba dobiti i temeljem ostvarenih rezultata cijele tvrtke, dok ih 9 posto zastupa mišljenje da se povišica treba davati u pravilnim vremenskim razmacima. Svega 7 posto ispitanika smatra kako bi idealno bilo da razgovor o povišici iniciraju sami temeljem ostvarenih rezultata.

Više od polovice ispitanika, njih 58 posto, dobilo je povišicu na inicijativu poslodavca, dok ih je 42 posto dobilo povećanje plaće na vlastitu inicijativu. Ispitanici izbjegavaju sami tražiti povišicu da se ne zamjere poslodavcu ili im je neugodno ili smatraju da je uloga poslodavca prepoznati uloženi trud i ostvarene rezultate svakog zaposlenika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također, 58 posto ispitanika izjavilo je kako je dobivena povišica rezultirala i povećanjem opsega posla ili odgovornosti. Plaća, iako nije glavni, sigurno je jedan od važnijih motivatora na poslu, ali 53 posto ispitanika kaže da povišica nije pridonijela njihovoj produktivnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo