Protivljenje HNS-a / Povučen je novi Zakon o udomiteljstvu: Pojavile su se nesuglasice o definiciji obitelji

Image
Foto: Thinkstockphotos/Ilustracija

Životni partneri nisu izrijekom navedeni kao zajednica koja ispunjava uvjete da bi udomila dijete

23.11.2018.
10:59
Thinkstockphotos/Ilustracija
VOYO logo

Novi Zakon o udomiteljstvu maknut je s dnevnog reda Saborskog odbora za Obitelj, mlade i sport. Pitanje je hoće li se o njemu raspravljati na plenarnoj sjednici idući četvrtak. 

Zakonski prijedlog povučen je zbog nesuglasica o definiciji obitelji od strane vladajuće koalicije, pisao je Jutarnji list u svom tiskanom izdanju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Razlog je oštro protivljenje HNS-a predloženom rješenju prema kojem životni partneri u definiciji udomiteljske obitelji nisu izrijekom navedeni kao zajednica koja ispunjava uvjete da bi udomila dijete.

"Partnerima u vladajućoj koaliciji najavili smo da HNS-u takvo rješenje nije prihvatljivo jer bi se njime derogirao cijeli Zakon o životnom partnerstvu, kao i pojedine Ustavne odredbe. To je naš čvrsti stav i od njega ne odustajemo. Dogovorili smo da ćemo s partnerima nastaviti konzultacije u utorak te će, ovisno o ishodu razgovora, biti odlučeno hoće li prijedlog zakona u četvrtak biti raspravljen na plenarnoj sjednici", kazao je šef Kluba zastupnika HNS-a Milorad Batinić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nastavio je kako bi ovakav prijedlog zakona bio izravna diskriminacija životnih partnera. Smatraju da je apsurdna zakonska odredba da udomitelj može biti samac, ali ne i legalno priznata obiteljska zajednica. 

VEZANE VIJESTI:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić, u rujnu je izjavila da će se novim Zakonom o udomiteljstvu omogućiti značajan financijski iskorak za udomitelje. Istaknula je kako žele proširiti mrežu udomitelja diljem zemlje jer sada ima sredina koje su tradicionalno pokrivene udomiteljskim obiteljima, dok ih u nekim područjima uopće nema.

Konačni prijedlog zakona Vlada je Vlada je u saborsku proceduru uputila krajem listopada, navodeći da se njima osigurava mogućnost obavljanja standardnog udomiteljstva kao zanimanja nezaposlenim udomiteljima te osigurava specijalizirano udomiteljstvo za djecu kao zanimanje u svrhu zbrinjavanja djece s najtežim teškoćama i potrebom za najvećim stupnjem podrške korisnika ove usluge, uz odgovarajuću naknadu za rad udomitelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Reagirala je i Udruga Dugine obitelji koja je u utorak pozvala saborske zastupnike da u konačnom prijedlogu Zakona o udomiteljstvu uključe i istospolne životne partnere i time pokaži da je Hrvatska uz bok zemljama poput Njemačke i većini katoličke Španjolske ili Irske, koje jednako tretiraju svoje građane, neovisno o njihovoj seksualnoj orijentaciji i štite sve obitelji, prenosi N1.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo