SKANDAL OKO KOVANICE / Povučen sporni prijedlog kune na kovanici, a iz Vlade uvjeravaju kako oni nemaju veze s ovom blamažom. Je li uistinu tako?

Zbog cijele blamaže, u Hrvatskom dizajnerskom društvu traže njihovu odgovornost

7.2.2022.
18:46
VOYO logo

Skandal oko hrvatske eurokovanice s likom kune, zbog sumnje u autorska prava, odnosno velike sličnosti s radom jednog škotskog fotografa, bar naizgled riješen.  Autor Stjepan Pranjković, koji nije skrivao da se na natječaj prijavio zbog nagrade, povukao je svoj sporni prijedlog, odrekao se nagrade i ispričao se.

U HNB-u cijeli dan zasjedaju što sada, dok iz Vlade ponavljaju kako oni s ovom blamažom nemaju veze. Kuna neće biti hrvatska kovanica eura. Autor Stjepan Pranjković se, ne spominjući škotskog fotografa, povukao, zbog kaže neugodne atmosfere u medijima, i pritiscima kojima je bio izložen.

''Žao mi je što je u vezi s mojim radom došlo do prijepora koji bi mogli naštetiti ovom važnom procesu za Republiku Hrvatsku. Nisam imao namjeru povrijediti ničije osjećaje te se zbog toga svima ispričavam, a posebno Hrvatskoj narodnoj banci, Vladi i hrvatskoj javnosti'', priopćio je Pranjković.

Postoji i drugoplasirani dizajn s likom kune. Hoće li on zamijeniti pobjednički ili se očekuje novi natječaj - odlučivalo se danas u HNB-u. Zbog cijele blamaže, u Hrvatskom dizajnerskom društvu traže njihovu odgovornost.

''Smatramo da ako se procijeni da proces sam po sebi nije bio profesionalan i adekvatan da bi bilo fer i pošteno ponoviti takav natječaj'', izjavila je Maša Milovac, predsjednica Hrvatskog dizajnerskog društva.

U svakom slučaju Pranjković ostaje bez nagrade. Ukupno je dobio 140 tisuća kuna, za prvo i dva druga mjesta. U Vladi od svega peru ruke.

Image
snažna reakcija javnosti /

Škotski fotograf, autor fotografije kune nakon povlačenja dizajna kovanice: 'Hvala svima u Hrvatskoj na interesu i podršci'

Image
snažna reakcija javnosti /

Škotski fotograf, autor fotografije kune nakon povlačenja dizajna kovanice: 'Hvala svima u Hrvatskoj na interesu i podršci'

''Komentar bi bio suvišan'', rekao je ministar Aladrović.

I svi jednako ponavljaju...

''Vlada s tim nije imala nikakve veze'', kazao je ministar Ćorić.

''Da uloga vlada u konkretnom odabiru ne postoji, zna se tko je vodio natječaj tko je birao'', napominje Aladrović.

Iako su pobjednički radovi i autori predstavljeni u društvu premijera, tvrde - sve je bilo u rukama HNB-a.

''Šteta mislim da je cijeli proces bio jako otvoren jako transparentan.Ka sam se šalio s njima četvero, i pitao ih jel' netko iz HDZ-a računajući da bi nešto moglo biti, rekli su da nitko nije, pa ovo stvarno sad nema ništa s nama'', izjavio je premijer.

Škot koji je svoju fotografiju kune prepoznao na kovanici, na društvenim mrežama zahvalio je svim Hrvatima koji su mu se javili. Za RTL kaže - nikoga neće tužiti.

''Mislim da je autor shvatio da je napravio grešku, i nadam se neće više. Zadivljen sam interesom za ovo u Hrvatskoj. Vjerujem da ćete dobiti lijep novi dizajn za vašu kovanicu eura'', poručio je Škot.

A kad se pokrenula priča o plagijatima, među prvima su se javili iz Srbije. Pa su tako jedino oni vidjeli sličnost eurokovanice s Teslom sa srpskim dinarom.

''Nisam vidio srpske dinare tako da ne znam, nisam bio u kontaktu'', rekao je Ivan Domagoj Račić, autor idejnog rješenja „Nikola Tesla''.

Više pak u Srbiji boli to što se Nikola Tesla uopće našao na hrvatskoj kovanici uz šahovnicu. I dok se to iščitava iz medija, na beogradskim ulicama svi baš i ne misle tako.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Zamjeram im, jer je Nikola Tesla Srbin a ne Hrvat'', komentirao je građanin Srbije.

''Predlažem im da stave lik vojvode Momčila Đujića neka stave na 2 eura, a mogu i Ratka Mladića na pet eura'', izjavio je građanin Srbije.

Ako ništa drugo, hrvatske kovanice eura, već na početku su podignule dosta prašine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo