NAJJAČI VJETAR U TRI GODINE / Požar u Metkoviću, smrt u Našicama, kaos na cestama: Kako je došlo do jučerašnje strašne oluje?

Oštećeni su brojni automobili, na autocesti su se prevrtali kamioni, a najjači udar bure bio je 216 km/h

6.2.2020.
18:30
VOYO logo

Diljem zemlje zbraja se šteta od jakog olujnog nevremena koje je jučer zahvatilo Hrvatsku. Županijski centri 112 primili su brojne dojave o srušenim stablima, oštećenim krovovima i fasadama te električnim vodovima.

I promet je bio u kolapsu. Oštećeni su brojni automobili, na autocesti je vjetar prevrtao kamione, a najjači udar bure zabilježen je na Paškom mostu - čak 216 kilometara na sat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Požar kod Metkovića

Cijelu noć vatrogasci su se borili s vatrom u blizini Metkovića. Zbog jakog vjetra gašenje je bilo otežano, a požar se u jednom trenutku približio kućama.

"Nije baš bila tolika opasnost za kuće, ali branilo se. Sve raspoložive snage bile su tu. Bilo je malo panike među ljudima, ali riješilo se", kazao je Ivo Jareg iz DVD-a Metković. Požar na močvarnom području ugašen je rano jutros. Gasilo ga je 18 pripadnika DVD-a iz Metkovića i Javne vatrogasne postaje s pet vozila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Stanište ptica i žaba je možda najviše uništeno. Možda još neka maslina...", kaže Jareg. 

Kaos u prometu

Zbog jakog vjetra promet je bio u kolapsu. Ovaj se kamion prevrnuo na autocesti između Dugopolja i Biska. I kod Posedarja su se prevrnuli  kamioni i kamp-kućica. Veći broj autobusa i kamiona ostao je blokiran i kod Gračaca. Četrdesetak putnika prenoćilo je u lokalnom Domu kulture.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bura je najjače udarala na Paškom mostu - 216 km na sat. Na Maslenici je puhala brzinom od 216 kilometara, a u Makarskoj 187 kilometara na sat. Zbog bure otpao je dio fasade u Šibeniku. Ponovno se odlomilo pročelje Zdravstvene škole u Splitu. Vatrogasci su cijelu noć imali pune ruke posla.

U Našicama poginula žena

Nevrijeme je odnijelo jedan život. U Našicama je poginula 63-godišnja žena koja je sama pokušala popraviti dio oštećena krova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Zagrebu je limeni krov oštetio desetak vozila u Maksimirskoj ulici. Upravo je najviše poziva primio zagrebački Županijski centar 112. Tijekom dana bilo je 600 dojava. "Vjetar je stvarao probleme, rušio je stabla na prometnice i javne površine, odlomio nekoliko dijelova fasada prilikom kojih su oštećena osobna vozila", kazao je voditelj Županijskog centra 112 Zagreb Božidar Ćurić

Velika razlika u tlaku zraka

Za jučerašnje nevrijeme kriva je velika razlika u tlaku zraka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Između te ciklone na istoku i anticiklone na zapadu bila je otvorena kao jedna autocesta hladnom zraku koji je strujao sa sjevera. I to je bilo izrazito jako strujanje. Malo sam zavirio u podatke i uvjerio se da je bura koja je jučer puhala na Jadranu bila najjača u posljednje tri godine", kazao je meteorolog RTL-a Nikola Vikić-Topić.

No, nakon jakog vjetra, stižu mirniji dani i više temperature.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo