Mostovi, otpad, plin... / Tomašević o prometnom krkljancu u Zagrebu: 'Ni ja nisam zadovoljan što su izveli. Naložio sam da to mijenjaju'

Image

Rekao je da Jadranski most nisu obnavljali nikad, 40 godina otkad je izgrađen, a načeo ga je i potres. Za prekršaje sa smećem kazne od 700 do 1000 kuna

27.9.2022.
11:19
VOYO logo

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević i ravnateljica Zdravka Krpina održali su konferenciju za medije povodom završetka radova na rekonstrukciji objekta bivšeg Učeničkog doma Luke Botića za potrebe Hotelijersko-turističke škole. Nakon toga, gradonačelnik je prešao na redovnu konferenciju za medije o aktualnostima.

"Na pitanje zašto se nije radilo preko ljeta, tada se nije moglo raditi jer se radio vijadukt u Buzinu", započeo je odgovor na pitanje gužvi preko Jadranskog mosta u Zagrebu:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moram reći i to da Jadranski most nije saniran otkad je otvoren, 40 godina nije saniran, oštećen je u potresu. Mi u sljedećih godinu dana namjeravamo obnoviti sve mostove u Zagrebu, na to ćemo potrošiti oko 300 milijuna kuna. Dio tog novca ćemo povući iz EU fondova. Nužno je da svi mostovi budu otporni na ne daj Bože potrese i da budu sanirani, da budu sigurni. Zato su nužni ovi radovi."

Za privremenu prometnu regulaciju kazao je: "Ja nisam zadovoljan tim rješenjem. Kad sam vidio (elaborat) jučer, dao sam nalog da se ono izmijeni, da se poveća protočnost na samom mostu. Iako, i sami kažete, ona je danas bila bolja jer se dio prometa prebacio na Most slobode."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Napravit ćemo sve moguće napore da to ne traje devet mjeseci nego kraće", rekao je i najavio da će se ići s takvim inicijativama prema izvođačima.

Kako god, dok traju radovi na Jadranskom mostu, trebat će ostali mostovi preuzeti veće opterećenje cestovnog prometa. Na pitanje o najavi odvoženja noću iz centra Zagreba odgovorio je:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Isto pitanje možemo postaviti Barceloni, Londonu, Bruxellesu gdje se također u centru grada odnose navečer, noću, kako vrećice sa smećem ne bi stajale uz fasade usred bijelog dana."

Dodao je, uz to, da je riječ o gradovima u kojima se smeće iz najstrožeg centra odvozi dva do tri puta tjedno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi ovdje uvodimo odvoz otpada svaki dan osim nedjelje, baš kako bismo olakšali građanima", kazao je.

Najavio je i kazne za fizičke osobe koje krše komunalni red: "Prema odluci o komunalnom redu bit će 700 do tisuću kuna. Za pravne osobe veće."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dalje je objašnjavao kako će se regulirati podzemni spremnici za smeće. Gradit će se sa strane unutarnjih dvorišta, rekao je i objasnio niz drugih detalja oko njihove gradnje, financiranja i odvoza.

Pojasnio je da će se u centru komunalni otpad prikupljati svaki dan, a odvojeni nešto rjeđe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na primjedbu novinara da se objavilo dva dana prije početka radova na Jadranskom mostu o privremenoj prometnoj regulaciji koja će trajati čak devet mjeseci, usto u razini vijesti običnih ulica u Zagrebu, Tomašević je rekao:

"Mogu se djelomično složiti s vama da je trebalo biti bolje iskomunicirano. Sam sam rekao da nisam zadovoljan privremenom regulacijom prometa i čim sam vidio... Ali, ja ne mogu sve te procese paralelno, ne mogu čitati sve prometne elaborate za sve radove u Zagrebu."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
gore nego što izgleda /

Bernardić: 'Nije tajna da se gradom upravlja loše, ali ako SDP odlazi, onda se upravlja još gore'

Image
gore nego što izgleda /

Bernardić: 'Nije tajna da se gradom upravlja loše, ali ako SDP odlazi, onda se upravlja još gore'

Rekao je da se u međuvremenu dio prometa rasporedio na druge mostove i da zato nije bila takva gužva kao u ponedjeljak ujutro.

"Mora se naći bolje rješenje, dao sam nalog i očekujem da se to riješi u narednih tjedan dana", najavio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Optužbe Davora Bernardića, poput navodnog pogodovanja nekome uvođenjem pješačkih zona, Tomašević je rekao da mu ne pada na kraj pameti komentirati:

"Ma nemojte me... zezati. Ja ne znam uostalom niti koga on uopće predstavlja."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jučer je glavni čovjek Gradske plinare dao ostavku, pitali su ga dalje novinari, ima li to kakve veze s kreditom od 1,8 milijarde kuna. Odgovorio je:

"Što se tiče osobnih razloga zašto je neki direktor dao ostavku, ja u to ne mogu ulaziti. Ja ga nisam niti birao niti sam ga razriješio. To radi uprava Holdinga i za tvrtke kćeri i za voditelje podružnica. Mogu reći da priče koje se vrte oko toga da je kredit nezakonit, apsolutno ne stoje. Kredit je potpuno zakonit. Izglasala ga je Gradska skupština, dobio je sve dozvole, dobio je suglasnot Ministarstva financija za jamstvo Grada."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"I još jednom ću ponoviti. Kredit nije bio problem do ponedjeljka. U četvrtak počinje sjednica Skupštine, odjednom kredit postaje problem u ponedjeljak. Zašto? Sigurno ne zbog kredita, nego zato što se ucjenjivalo u unutarstranačkim obračunima u kojima ja ne želim sudjelovati", dodao je.

Ponovio je da je u četvrtak izglasano hitno uvrštavanje kredita na dnevni red, skupa s glasom Viktora Gotovca. Potom je izglasan na odboru za financije skupa s glasom Dine Vasić. U petak je isto tijelo dalo preporuku da se glasa za kredit. Odjednom, rekao je, u ponedjeljak je kredit bio problem: "Kako to!?"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekao je dalje da u najvećem dijelu uopće nije riječ o novom zaduženju, zatim da je Zagrebački Holding dvostruko zaduženiji nego Grad Zagreb, a ima upola manje prihode od Grada Zagreba, te da se izbjeglo da sve skupa ne ide na bubanj:

"Kome to ne odgovara? Onima koji su doveli do stanja ruba financijske katastrofe u kojem smo preuzeli grad."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uskoro više...

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo