sjednica vlade / Plenković najavio: 'Donijet ćemo odluke koje će ublažiti rast cijena naftnih derivata'

Benzin bi prema neslužbenim informacijama trebao od utorka biti skuplji za 70 lipa po litri, a dizel za čak 90 lipa

3.6.2022.
13:00
VOYO logo

 Premijer Andrej Plenković u uvodnom je dijelu sjednice Vlade najavio da će Vlada u ponedjeljak donijeti odluku vezanu uz novu intervenciju države zbog drastičnog poskupljenja goriva idući tjedan. Država može ograničiti marže ili pak smanjiti trošarine. Podsjetimo, benzin bi prema neslužbenim informacijama trebao od utorka biti skuplji za 70 lipa po litri, a dizel za čak 90 lipa.

"Što se tiče cijena nafte, imat ćemo sastanak u Vladi u ponedjeljak i donijet ćemo odluke koje će ublažiti rast cijena naftnih derivata", rekao je Plenković i ustvrdio kako u ovom trenutku resorna ministarstva provode potrebne analize.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Država će sanirati posljedice vremenskih nepogoda

U uvodnom dijelu sjednice premijer se prvo osvrnuo na štete od nevremena i tuče.

"Izražavamo našu solidarnost s našim sugrađanima Krapinsko-zagorskoj županiji, osobito u Klanjcu, Kumrovcu, Zagorskim Selima gdje smo vidjeli veliku tuču. Razgovarao sa sinoć sa županom Kolarom i nekim gradonačelnicima i načelnicima, upoznao se sa svime. Ministrica Vučković je obišla područja. Kao Vlada ćemo učiniti sve što možemo kako bismo sanirali posljedice ove vremenske nepogode. Očito je da su uništeni brojni proizvodni kapaciteti, plastenici, nasadi...", rekao je premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazao je da će Vlada pripremiti natječaj za sve koji su pretrpjeli štetu kako bi mogli obnoviti objekte i poljoprivredne nasade.

"Svi troškovi obnove poljoprivrednog potencijala bit će financirani i kroz programe ruralnog razvoja", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dan državnosti: Važno je da njegujemo značaj prema datumu

Osvrnuo se na proslavu Dana državnosti.

"Iza nas je Dan državnosti kojeg smo obilježili koncertom u HNK-a. Dan uoči tog praznika, obilježili smo obljetnicu priznanja Hrvatska. Mislim da je važno da hrvatska mladež bude svjesna svih važnih datuma. Važno je da taj dan njegujemo i izražavamo značaj prema tih datumima", rekao je Plenković aludirajući tako i na izjave predsjednika Zorana Milanovića koji je kazao kako je riječ o "nametnutom" datumu Dana državnosti te je bojkotirao sva događanja državnog vrha.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska kao energetski hub

Kad je riječ o sankcijama Rusiji i embargu na naftu, Plenković je kazao kako se za Hrvatsku otvara velika mogućnost dodatnih investicija, s obzirom na LNG terminal na Krku i preinaka postojećih kapaciteta 2,9 milijardi kubika plina godišnje na 6,1 milijardu kubika plina.

"Time bi Hrvatska postala referentna Hrvatska, da postane energetski hub i za susjednu Sloveniju, Mađarsku, konekciju prema BiH. Dolazimo u poziciju da kapitaliziramo svoju energetsku poziciju i geostrateški položaj. Ista stvar je i s naftom. Hrvatska preko Omišlja može dopremati nafte kroz Jadranski naftovod za rafinerije u Mađarskoj i Slovačkoj. S malim preinakama možemo dopremiti 11,4 milijuna tona do 15,6 milijuna tona nafte, a može se povećati i na preko 20 milijuna tona", kazao je dodajući da Hrvatska svoju poziciju treba pretvoriti u jednu regionalnu poziciju, s obzirom na tekstonske promjene u energetskoj infrastrukturi trenutno u Europi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na kraju je čestitao kraljici Elizabeti II njezin 70-godišnji jubilej.

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo