prava bitka tek slijedi / Pravni stručnjaci za RTL: prođe li Todorićeva tužba protiv Hrvatske - ponovno postaje gazda Agrokora!

Ivica Todorić, nakon tjedan dana učestalih žestokih optužbi putem bloga danas je utihnuo, a na najavu da priprema tužbu protiv Hrvatske kako bi sudskim putem ponovno postao gazda svog posrnulog carstva, komentirao je premijer

30.9.2017.
18:31
VOYO logo

Ivica Todorić već tjedan dana gradi slučaj protiv države preko svojih blogova - a uskoro bi i pravu tužbu mogao adresirati i na sud. Premijer Plenković, zasad, ne brine.

"Meni je teško svaki dan komentirati nove informacije, ono što je bitno Vlada ima jasan cilj i put od prvoga dana", kaže Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cilj je bio spriječiti ekonomski kolaps - ali, Todorić udara po sredstvima tog cilja. Ako dokaže da mu se na tajnim sastancima prijetilo uhićenjem - mogao bi imati čvrst temelj za tužbu.

"Mora dokazati da je u strahu, pod ucjenom ili prisilom potpisao suglasnost da mu se ograniče njegova vlasnička prava. U tom slučaju najefikasnija bi bila tužba pred općinskim građnskim sudom ili trgovačkim sudom da se dokaže takva jedna mana volje da mu je potpis iznuđen - i sve se vraća na staro", kaže kazneni odvjetnik Branko Šerić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A povratak na staro znači da bi Todorić ponovno mogao biti gazda Agrokora.

"Sve ono kasnije što je postupljeno po lex Agrokoru ne bi imalo pravne učinke. Što bi se u tom slučaju događalo i kako u međuvremenu pokriti sve političke i ekonomske poteze - to je teško pretpostaviti. Pokojni Tuđman je govorio ki bi da bi", poručuje Šerić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenković je uvjeren da je proces čist - od sastanaka ministara s Todorićem pa nadalje.

"Nema nikakvih tajni, mi smo u tom procesu vodili niz razgovora i niz kontakata, a izuzetno važno je da smo reagirali doslovno u posljednji trenutak", kaže Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog zakona o Agrokoru Vlada već ima jednu tužbu - ali od ruske Sberbanke pred Ustavnim sudom.

"Ja sam aposlutno siguran da je rađen u skladu s Ustavom i u procesu njegove izrade konzultiran je veliki broj pravnih stručnjaka", jasan je premijer. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prostor sumnjama ostavlja i činjenica da nikada nisu objavljena imena autora spornog zakona o Agrokoru.

Oporba koristi trenutak i poručuje: ako Todorić dokaže prijetnje ministara - Plenković i cijela Vlada moraju otići!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je slučaj koji liči na brakorazvodnu parnicu HDZ-a i Todorića koji su godinama hranili tu neman, a sada dugovi te nemani prijete da progutaju cijelu Hrvatsku", napada Bernardić.

Plenković uzvraća: prvo ste govorili da spašavamo Todorića, a sada mijenjate pjesmu... 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zaista svašta priča Bernardić. Najedanput vidimo nešto drugo i kompletni zaokret 180 stupnjeva koja je tada čini mi se svoj domet na reagiranje na takvu situaciju napravila reagiranjem s par selfeija u kupusu", podbada Plenković.

Politička bitka protiv oporbe je mačiji kašalj u usporedbi s vojskom odvjetnika koja bi mogla naplatiti državnu intervenciju na slobodom tržištu. A u tom slučaju zna se da račun plaćaju hrvatski građani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo