MEĐUNARODNI DAN / 'Pred kraj trudnoće me pretukao, danas hoda slobodan': Žena koja je preživjela nasilje za RTL priča svoju priču

Za vrijeme pandemije za 25 posto je porastao i broj slučajeva nasilja u obitelji

25.11.2021.
20:30
VOYO logo

Međunarodni je dan borbe protiv nasilja nad ženama, a unatoč svim promjenama i naporima udruga i inicijativa brojke su i dalje poražavajuće. U Hrvatskoj je svakih 15 minuta zlostavljana jedna žena, jedna koja je preživjela nasilje svoju priču ispričala je za RTL. 

"Došlo je do te mjere da me pred kraj trudnoće pretukao. Vukao po podu bez ikakvih granica. Kad sam molila da stane, zbog svog djeteta prije svega, rekao je da ga nije briga", kaže nam pa dodaje kako je njezin zlostavljač danas slobodan. Sudski postupak je u tijeku, a dobio je samo zabranu prilaska.

"Imam strah, jer ako je bio sve to spreman napraviti, zašto ne bi bio spreman sad na ulici me naći, pretući ili bilo što takvo", pita se naša sugovornica. 

Inače, prošle godine nasilje u obitelji prijavljeno je više od 8 i pol tisuća puta, a pandemija je dodatno povećala zlostavljanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Ne ignorirajte nasilje /

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama: 'Svakih 15 minuta jedna žena pretučena u Hrvatskoj'

Image
Ne ignorirajte nasilje /

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama: 'Svakih 15 minuta jedna žena pretučena u Hrvatskoj'

Iz Udruge B.a.B.e govore kako su se brojke u pandemiji povećale i to za 25 posto. Uz to, pojašnjavaju, one su i veće jer na svako prijavljeno nasilje imamo i brojku neprijavljenog nasilja. Glavni razlog zašto žrtva ne prijavljuje nasilje je nepovjerenje u institucije i strah od stigmatizacije okoline.

Zaključuju kako su kazne preblage, a žrtva više vremena provede povlačeći se po sudovima nego zlostavljač u zatvoru. Posebno osjetljiva skupina su žene s invaliditetom žrtve nasilja.

"Te žene su višestruko diskriminirane, pojačano je nasilje u obitelji jer su nasilnici svi članovi obitelji, pojačano je nasilje u institucijama ali i to što nema dovoljno provedbe zakona koji su se nedavno unaprijedili", ističe Marica Mirić iz Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske. 

Da mjesta za napredak u borbi protiv nasilja ima, priznaje i ministar. Otvoreno je šest novih sigurnih kuća, u županijama gdje ih do sada nije bilo, ali mjesta i dalje nema dovoljno. 


"Ono što je zabrinjavajuće je što smo u posljednjih nekoliko mjeseci koliko je otvorena sigurna kuća popunili 100 posto kapaciteta. Danas u sigurnoj kući imamo na području županije imamo pet žena i petero djece", ističe Antonija Jozić (HDZ) županica požeško-slavonske županije. 

Žena s početka priče imala je hrabrosti spasiti sebe, a isto poručuje svim žrtvama nasilja, budite hrabri i tražite pomoć.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo