Sanna Marin, a onda i Erdogan / Pred NATO skup, od utorka u Zagrebu jako vruće, stiže premijerka Finske. Ubrzo i Erdogan na balkanskoj turneji

Najmlađa premijerka na svijetu prvo će razgovarati s Plenkovićem, pa s Milanovićem. Na Balkanu kulminira finsko članstvo u NATO-u

19.6.2022.
21:50
VOYO logo

Za deset dana u Madridu se održava NATO summit, a glavna tema je kandidatura za članstvo Švedske i Finske. U Zagreb zato po potporu u utorak stiže finska premijerka, a razgovarat će i s predsjednikom Zoranom Milanovićem, koji je to pitanje vezao uz rješenje političke krize u BIH.

Na Pantovčaku se u tajnosti priprema i posjet turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, a već je i najavio razgovor o BiH. Andrijana Čičak Božić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NE ODUSTAJE /

Oko članstva u NATO-u Milanović otišao korak dalje, poručio Finskoj: 'Boli njih ona stvar za nas!'

Image
NE ODUSTAJE /

Oko članstva u NATO-u Milanović otišao korak dalje, poručio Finskoj: 'Boli njih ona stvar za nas!'

Finskoj premijerki Sanni Marin domaćin će u utorak biti Andrej Plenković. Pokušat će najmlađa premijerka na svijetu omekšati stav predsjednika Milanovića oko finskog članstva u NATO-u.

Nastavak je to lobiranja, nakon što je finski predsjednik telefonski razgovarao s hrvatskim kolegom i pozvao ga u Finsku, a Milanović njemu pojasnio bosanskohercegovačku problematiku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Čovjek je zvao, razgovarali smo, ono što je tužno je koliko niti on niti vjerojatno finska premijerka i svi drugi nemaju blage veze što se događa u BIH", kazao je Milanović.

Onaj koji o BiH zna vjerojatno sve turski je predsjednik koji također dolazi u Zagreb. Datum još nije poznat no posjet se već duže priprema, kažu nam u Uredu predsjednika. Potvrdio je dolazak i turski ministar vanjskih poslova, i najavio jačanje dijaloga između Zagreba, Sarajeva i Ankare. U Hrvatskoj u tome vide i razgovore o izbornoj reformi, što u Sarajevu nisu dobro primili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatski član predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić: "To je naš posao u BiH, a to što Zagreb malo zloupotrebljava ovakve sastanke bilateralne, pa čak i svoju poziciju zemlje članice EU i NATO-a odnosno BIH, je po meni odraz očaja službenog Zagreba što ne mogu da prigrabe i tu polugu vlasti u BiH."

Pa su od turskog ministra vanjskih poslova koji je na balkanskoj turneji, tražili da potvrdi da to Ankara ne podržava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjedavajući predsjedništva BiH Šefik Džaferović: "Da mi radimo formate na kojima ćemo imati, dakle, u formatu Hrvatsku, Srbiju, Tursku i BiH i da onda govorimo o tome kako riješiti krizu unutar BiH, da pravimo neke dogovore, to ne dolazi u obzir."

Što o razgovoru Milanovića i Erdogana misle građani Sarajeva. "Ne trebaju se petljat među nas ni mi se ne petljamo među njih", "Treba razgovarat sa svakim svi smo ljudi", "Ne znam šta hrvatski predstavnici razmišljaju o BiH, imaju svoju državu, nek se brinu, dosta nama naša", neka su od razmišljanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Erdogan će uz Zagreb posjetiti i Beograd. Dobro kotira u svim državama regije, a kako je i sam rekao, BiH zauzima posebno mjesto u njegovom srcu.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo