'podjele nisu dobre' / Predsjednica: 'Jasenovac je bio stratište ustaškog režima, a Hrvatska je nastala na antifašizmu'

Image

Kolinda Grabar Kitarović kazala je kako je Jasenovac bio stratište ustaškog režima koji nije u temeljima moderne hrvatske države, ali da se njim treba prestati manipulirati u političke svrhe

10.4.2016.
15:43
VOYO logo

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović komentirala je u nedjelju najavljeni bojkot Koordinacije židovskih općina i Srpskog narodnog vijeća komemoracije u Jasenovcu.

"Te podjele nisu dobre i ovih dana ću započeti sa svima razgovarati da vidimo što možemo učiniti. U svakom slučaju Jasenovac je bio veliko stratište ustaškog režima. Hrvatska je izrasla na korijenima Domovinskog rata i antifašizma koji je utemeljen u našem Ustavu. Moramo se prestati dijeliti oko prošlosti i usredotočiti na egzistencijalna, a ne ideološka pitanja i okrenuti se budućnosti. Naravno, moramo poštivati povijest i sagledavati je u povijesnim okvirima bez ikakvog revizionizma, ali i bez politikanstva. Trebamo respektirati i poštivati žrtve, pokloniti im se i jednostavno se osvrnuti na to kao lekciju. Treba prestati politizirati Jasenovac" , kazala je predsjednica za N1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednica je dodala kako postoje oni koji umanjuju jasenovačke žrtve isto kao i oni koji ih preuveličavaju.

"Postoje pojedinci koji umanjuju te žrtve, ali i postoje oni koji ih uvelike preuveličavaju i pokušavaju iskoristiti kako bi se nanijela kolektivna krivnja hrvatskome narodu što apsolutno odbacujem. U Drugom svjetskom ratu je većina hrvatskog naroda pokazala da je na na strani protuhitlerovske koalicije. Međutim to treba prepustiti povjesničarima, sagledati objektivno istinu i priznati da je Jasenovac bio stratište ustaškog režima koji nije u temeljima moderne hrvatske države, ali i treba prestati time manipulirati u političke svrhe. Danas imamo puno egzistencijalnih problema. Trebamo brinuti o standardu građana, kad pitate ljude što im je bitno reći će posao, plaća... Idemo se usredotočiti na ono što muči hrvatske građane danas, a povijest sagledati objektivno", naglasila je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo