'Obveza nam je čuvati ovo blago' / Predsjednica objasnila legendu o Crnoj kraljici: 'Ovo je zemlja vaša, jedina koju imate...'

Image
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL

Naša je obveza očuvati ovo jedinstveno prirodno blago koje smo naslijedili rekla je i pozvala se na legendu o Crnoj kraljici

4.4.2019.
22:44
Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
VOYO logo

Predsjednice Kolinda Grabar-Kitarović u četvrtak je na svečanoj večeri u povodu obilježavanja 70 godina osnivanja NP Plitvičkih jezera i 40 godina upisa na popis svjetske prirodne baštine UNESCO-a djelatnicima parka čestitala obljetnice te poručila kako je "naša obveza očuvati to jedinstveno prirodno blago koje smo naslijedili."

Kako je istaknula večeras se slave "velike i važne obljetnice za našu Domovinu koja je blagoslovljena izvanrednim prirodnim ljepotama, a Plitvička jezera bez sumnje su pravi dragulj među njima."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 "Naš najveći i najstariji nacionalni park odavno je postao jedan od prepoznatljivih simbola Hrvatske, stoga mu ne treba posebna promidžba jer su upravo Plitvice, izvrsna reklama za hrvatski turizam, za našu specifičnost u raznolikosti i ljepoti prirodnih bogatstava", rekla je predsjednica.

Image

Predsjednica objasnila legendu o Crnoj kraljici: 'Ovo je zemlja vaša, jedina koju imate...'

Image

Predsjednica objasnila legendu o Crnoj kraljici: 'Ovo je zemlja vaša, jedina koju imate...'

Kako je istaknula Grabar- Kitarović, Plitvice se u još većoj mjeri nego dosad mogu iskoristiti kao sadržaj brendiranja Hrvatske u svijetu "kao zemlje jedinstvenih prirodnih ljepota i kulturnih sadržaja i kao države koja je sigurna, gostoljubiva i otvorena, koja zna čuvati i promicati temeljne vrijednosti svojega identiteta."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednica je rekla i da je tijekom rada i života izvan Hrvatske u susretima s ljudima uvjerila kolika je snaga doživljaja i pozitivnih emocija svakoga tko je posjetio bilo koji naš nacionalni park.

Osjetljiva je granica komercijalnog pristupa i odgovornog gospodarenja ovim blagom

Predsjednica je posebno naglasila da odgovorno upravljanje nacionalnim blagom mora biti imperativ u kompleksnom održavanju ravnoteže između razvoja turističkih potencijala koji moraju uvažavati ekološke standarde i savjete stručnjaka za zaštitu okoliša.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 "Osjetljiva je granica komercijalnog pristupa i odgovornog gospodarenja ovim blagom, u kojem se greške skupo plaćaju. Naša je obveza očuvati ovo jedinstveno prirodno blago koje smo naslijedili rekla je i pozvala se na legendu o Crnoj kraljici.

Po toj legendi bez Crne kraljice ne bi bilo ni Crne, ni Bijele rijeke; a da nema tih rijeka, ne bi bilo ni Plitvičkih jezera…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 "Naša je obveza očuvati ovo jedinstveno prirodno blago koje smo naslijedili, simbolično onako kako nam kazuje legenda o Crnoj kraljici: 'Ovo je zemlja vaša i domovina vaša, jedina koju imate. I ovakva beskišna, tvrda i neplodna, najljepša je i najbogatija za vas. Volite je!' Tako je navodno zborila Crna kraljica kada je od suza stvorila vodu i ljepotu kojoj se svi dive, rekla je Grabar. Iako legenda, ova priča nosi poruku o odnosu prema prirodi, koju smo naslijedili od naših predaka, a posudili od budućnosti. Volimo je, čuvajmo je kao odgovorni nasljednici za budućnost naše djece kojima ovo nacionalno blago ostavljamo u nasljeđe."

Čestitajući ravnatelju Tomislava Kovačevića i djelatnicima parka poželjela je da Nacionalni park Plitvička jezera i dalje ostane biser hrvatske i svjetske prirodne baštine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo