Detaljna provjera / Predsjednica Stožera za zarazne bolesti za RTL objasnila kako izgleda pregled ljudi koji dolaze iz Italije

Postavljeni su novi kontrolni kontejneri kod graničnog prijelaza Pasjak-Rupa

25.2.2020.
19:11
VOYO logo

Dio putnika koji dolaze iz Italije i drugih zemalja EU, prolaze i preko graničnog prijelaza Pasjak-Rupa. 

Ondje su postavljeni novi kontrolni kontejneri. Hrvatske građane koji se vraćaju iz Lombardije i Veneta ispitat će granična policija epidemiolozi i granični sanitarni inspektori. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osobe sa simptomima bit će prevezene u zdravstvenu ustanovu, a stranci koji imaju simptome neće moći ući u Hrvatsku. Promet nije intenzivan pa provjera ide prilično brzo. 

Gošća RTL-a Danas bila je Đulija Malatestinić, predsjednica Stožera za zarazne bolesti Primorsko-goranske županije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imamo adekvatne prostorije za izolaciju"

"Sukladno uputama HZJZ-a, Klinike Fran Mihaljević i Kriznog stožera Ministarstva zdravstva, od jučer su podignute mjere postupanja i prevencije na višu razinu obzirom da su dvije susjedne pokrajine u Italiji proglašene rizičnima. Svi putnici koji dolaze s tih područja budu upitani od strane sanitarne inspekcije, o kontaktima, vremenu boravka i eventualnim simptomima koronavirusa", objasnila je Malatestinić.  

Objasnila je cijeli postupak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kontaktira ih najprije sanitarni inspektor koji ima ovlasti sukladno tim podacima pa se javljaju epidemiologu, ovisno o nalazima. Moraju biti u kućnoj izolaciji 14 dana, to znači da se svakodnevno javljaju dežurnom epidemiologu nakon što su izmjerili temperaturu ili po procjeni oni se mogu i slobodno kretati", kazala je.

Kaže i kako su osigurali adekvatno mjesto za izolaciju onih s koronavirusom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Osigurali smo adekvatno mjesto koje zadovoljava uvjete izolacije sa svrhom sprečavanja daljnjeg širenja bolesti. Radi se o sobama u kojima treba biti smještena po jedna osoba s wc-om u vremenu od 14 dana", rekla je Malatestinić.

Rekla je i kako je jednom pacijentu u KBC Rijeka klinička slika pokazala da ima respiratornih problema. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Očekuju se rezultati ukupno za 9 osoba, jedan pacijent imao je respiratornih problema", kazala je. 

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo