državna IT kompanija / Predsjednik APIS-a za RTL: 'Hakerski napadi su 'digitalno normalno'. Važno je kako postupamo prema svojim podatcima'

Koliko su naši podatci sigurni i gdje se čuvaju? Postoji li stopostotna zaštita osobnih podataka?

10.2.2022.
18:59
VOYO logo

Nema tvrđave koja je neosvojiva, ali privatne i državne kompanije doista mnogo ulažu u zaštitu podataka. RTL-v reporter Boris Mišćević provjerio je kako to izgleda na mjestu gdje su podatci najzaštićeniji u državi, među serverima državne IT kompanije APIS, gdje se čuvaju najdragocjeniji podatci u državi. Tamo je razgovarao sa Sašom Bilićem, predsjednikom uprave APIS-a koji mu je objasnio na koji se način oni sami brane od hakerskih napada.

"Sve ovdje je rezultat strategije ove Vlade kako bi izgradili neovisnu digitalnu Hrvatsku u sklopu neovisne digitalne Europe. Sve ovo oko nas je najmodernije što pruža svjetska IT tehnologija. Međutim, jedna vrlo važna komponenta u cijelom tom lancu su ljudi, stručnjaci koji rade na ovim tehnologijama i koji zapravo svojim znanjem brane podatke koje mi čuvano", kazao je Bilić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje imamo li mi ljude koji mogu pratit ovu tehnologiju, Bilić odgovora potvrdno i dodaje da se radio o simbiozi dobre tehnologije i dobrih stručnjaka.

"Naši hakeri koji rade na ovoj tehnologiji štite ovu infrastrukturu od bilo kakvih napada do kojih može doći", kaže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bilić, koji ima iskustva i u privatnom, i sada u državnom sektoru, kaže da će se hakerski napadi i dalje događati, te da je to nešto što u toj industriji nazivaju "digitalnim normalnim".

"Postoji nekoliko protokola, mi smo kao tvrtka certificirani na nekoliko standarda koji jasno propisuju koja su tu postupanja i do sada smo sve uspješno koristili. Radi se o vrlo kompliciranim procesima koji uključuju i fizički i tehničku zaštitu, suradnju s drugim državnim tijelima, tako da smo mi zapravo samo jedan dio kotačića državnog sigurnosnog sustava", kaže i dodaje da se oni sami do sada nisu susreli s nikakvim ucjenama od stane vanjskih napadača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
krađa podataka korisnika /

Stručnjak o napadu hakera na A1 za RTL Danas: 'Vjerojatno se radi o ucjeni u kriptovaluti.' Opisao detalje svijeta hakera

Image
krađa podataka korisnika /

Stručnjak o napadu hakera na A1 za RTL Danas: 'Vjerojatno se radi o ucjeni u kriptovaluti.' Opisao detalje svijeta hakera

Kaže da brzi napredak tehnologije više ide na ruku onima koji se brane od napada.

"Tehnologije je upravo kreirana tako da bi tvrtka kao što je naša ili bilo koja druga iz realnog sektora imala maksimalnu zaštitu", kazao je stručnjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bilić je komentirao i aktualni slučaj krađe podataka od kompanije A1, za koji kaže da, prema dostupnim podatcima, ne djeluje kao da je počinjena neka velika šteta, no da uvijek postoji i reputacijski moment.

"jako je važno napomenuti da je u cijelom ekosustavu hakerskih napada jako važno kao mi osobno postupamo prema svojim podacima, kao štitimo svoje lozinke, kome dajemo svoje kartice, podatke od bankovnim računima, kako i gdje kupujemo preko interneta… to su sve čimbenici gdje mi kao pojedinci možemo utjecati na to da ne budemo žrtve napada", poručio je Bilić.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo