Bio osuđen, više nije / Milanović vratio čin generala Glavašu i ordene, koje su mu oduzeli 2010. nakon presude. Oglasili se iz ureda Milanovića

Image
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL

Čin i odlikovanja oduzeti su mu 2010. nakon što je prvostupanjski osuđen na 10 godina zatvora zbog zločina

29.5.2021.
12:30
Dubravka Petric/PIXSELL
VOYO logo

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Zoran Milanović vratio je ratna odlikovanja generalu Branimiru Glavašu. Pri kraju teksta u dodatku pročitajte očitovanje iz Ureda predsjednika RH.

Sedam ratnih odlikovanja i čin general-bojnika Branimiru Glavašu 2010. godine oduzeo je tadašnji predsjednik Ivo Josipović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bila je riječ o vremenu nakon prvostupanjske presude u postupcima "Selotejp" i "Garaža", kojom je Glavaš 2009. proglašenim krivim na prvoj instanci za ratne zločine, da bi potom otišao u egzil u Bosnu i Hercegovinu.

Predsjednik Milanović je Odluku o prestanku važenja odluke o oduzimanju odlikovanja Glavašu donio na temelju članka 98. Ustava RH i članaka 2. i 36.  Zakona o odlikovanjima i priznanjima RH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PREDSJEDNIČKI IZBORI /

Iznenađenje u utrci za Pantovčak: Branimir Glavaš dao potpis za kandidaturu Zorana Milanovića!

Image
PREDSJEDNIČKI IZBORI /

Iznenađenje u utrci za Pantovčak: Branimir Glavaš dao potpis za kandidaturu Zorana Milanovića!

Milanovićeva odluka o prestanku važenja Josipovićeve odluke objavljena je u Narodnim novinama (NN 59/2021- 1139), a navodi se da je donesena 21. svibnja na prijedlog Državnog povjereništva za odlikovanja i priznanja Republike Hrvatske i to na temelju dviju sudskih odluka, koje predstavljaju preokret u slučajevima 'selotejp' i 'garaža', u kojima se Glavaša tereti za počinjenje ratnih zločina.

Riječ je o odluci Ustavnog suda od 12. siječnja 2015. godine kojom je ukinuta pravomoćna presuda Glavašu i ostalim okrivljenicima te o odluci Vrhovnog suda od 7. lipnja 2016. kojom je ukinuta prvostupanjska presuda u istom slučaju te je postupak vraćen na početak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Branimiru Glavašu su vraćena ratna odličja Red kneza Trpimira s ogrlicom i Danicom, Red kneza Domagoja s ogrlicom, Red bana Jelačića, Red Ante Starčevića, Red hrvatskog trolista, Spomenica domovinskog rata i Spomenica domovinske zahvalnosti.

Odvjetnik Filip Glavaš u izjavi Hini pozdravio je odluku predsjednika Milanovića, te istaknuo da se u ovoj situaciji Branimir Glavaš ne nalazi u statusu osuđenika nego optuženika te da više ne egzistiraju nikakve presude koje bi opravdavale oduzimanje čina i odličja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi smo još 2019. podnijeli zahtjev za povratom odličja za vrijeme dok je predsjednica bila Kolinda Grabar Kitarović. no ona se oglušila na taj zahtjev i nije postupala po njemu", izjavio  je Filip Glavaš.

"Nedavno, prije mjesec dana uputili smo ponovno zahtjev predsjedniku Zoranu Milanoviću da postupi po tom ranijem zahtjevu, što je on učinio i donio jedinu razumnu i logičnu odluku s obzirom da su te odluke bile donesene temeljem ranije presude Vrhovnog suda kojom su bile potvrđene osuđujuće presuda. To je kasnije ukinuo Ustavni sud, a potom i Vrhovni", objasnio je u izjavi Hini odvjetnik Filip Glavaš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U studenom 2019. Glavaš je potpisom podržao predsjedničku kandidaturu Zorana Milanovića.

"Ideološki jesmo na suprotnim polovima, ali smatram da je dužnost predsjednika Republike Hrvatske takva da te ideološke razlike trebamo staviti sa strane. Naše političke opcije su u dosadašnjem političkom radu bile na suprotnim polovima, ali to nije prepreka da svoj potpis stavim tamo gdje prema savjesti mislim da treba", nahvalio je tada Glavaš Milanovića:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kod njega nema licemjerja i laži, bilo to nekome pravo ili krivo. Ja ga kao takvog prihvaćam. Smatram da je fajter i diplomat. Dakle, mangup i političar, diplomat i domoljub. Zato ima moju potporu."

DODATAK

Tokom dana glasnogovornik Ureda predsjednika Republike Hrvatske Nikola Jelić priopćio je povodom vraćanja čina i ordena Branimiru Glavašu:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Čin i odlikovanja oduzeta su ranije Branimiru Glavašu u skladu sa zakonom zbog donošenja pravomoćne presude. Vraćena su mu sada također u skladu sa zakonom jer je ta pravomoćna presuda u međuvremenu ukinuta odlukama Ustavnog suda i Vrhovnog suda čime je prestao postojati pravni temelj za oduzimanje čina i odlikovanja."

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo