ZAHTJEV PREDALI U SIJEČNJU / Predstavnica stanara iskreno: 'Ministar Horvat i Vanđelić obmanjuju javnost. Pričaju o obnovi, a ja ništa nisam dobila'

Ministarstvo graditeljstva i Fond za obnovu posluju u istoj zgradi, a surađuju loše

12.6.2021.
18:50
VOYO logo

Gdje zapinje obnova od potresa u Zagrebu? Pita li se Zagrepčane - u bespućima komplicirane birokracije, institucijama koje se loptaju s njima, te činjenici da Ministarstvo graditeljstva i Fond za obnovu posluju u istoj zgradi, a surađuju loše.

S vanjske strane glomazni otpad i šuta, a s dvorišne ruševine. To je sudbina zgrade u Preradovićevoj ulici i njezinih stanara. A da im je priča za sjesti i plakati govori podatak da su zahtjev za obnovu predali prije pet mjeseci i još nisu dobili odgovor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zorno predočujem, urudžbeni pečat Ministarstva graditeljstva 8. siječnja 2021. sa svom pripadajućom dokumentacijom s tim da dodatno i Gradsko stambeno je to predalo 20. siječnja", priča predstavnica stanara Jadranka Kerin

Što je s rješenjima i odlukama?

Na pitanje do kuda su stigli, iskreno odgovara "ni do kud". "Kako to? Tako što se obmanjuje javnost i to poglavito gospodin Horvat, a i gospodin Vanđelić. Pričaju da se radi na obnovi, a što je s rješenjima i odlukama, ja nisam ništa dobila", govori Kerin. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedino što su dobili su, kažu, sijede na glavi zbog neodgovorenih pitanja i komplikacija. Godinu i pol nakon potresa ulaz u Đorđićevu ulicu nije nitko ni počistio. Kako onda očekivati išta, kad građanima ne odgovaraju na upite.

"Po meni, telefonski nije pametno ništa pitati jer su to jako komplicirane stvari. Pa šalješ pisani upit da bi dobio pisani odgovor", kaže potpredsjednik Udruge SOS Zagreb Igor Kordić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'igra gluhih telefona' /

Tomašević se idući tjedan sastaje sa šefom Fonda za obnovu: 'Grad Zagreb nije bio dobar partner, ali će biti'

Image
'igra gluhih telefona' /

Tomašević se idući tjedan sastaje sa šefom Fonda za obnovu: 'Grad Zagreb nije bio dobar partner, ali će biti'

U godinu i pol - dvije srušene kuće

Ono što se naziva obnovom u Zagrebu godinu i pol nakon potresa su dvije srušene kuće. Ministarstvo graditeljstva i Fond za obnovu se svađaju i prebacuju odgovornost jedni na druge dok građani čekaju.

"Ministarstvo i Fond su očito u lošim odnosima. To je očigledno iz njihovih izjava. Oni međusobno očito ne razgovaraju i ne komuniciraju, nešto se događa. To nije naš problem niti me to interesira", kaže predstavnica stanara Jadranka Kerin

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Interesiraju ih pitanja poput onih financijskih, pitaju se kako će se suvlasnici dogovoriti oko obnove, a kad u startu ne znaju koliko će koštati.

"I onda se stanari dovode u situaciju da ne znamo pod kojim sve tehničkim preduvjetima će moći to sve moći realizirati, što će to značiti za naš život tijekom te konstrukcijske obnove? Koliko će nas to koštati i na koji se sve način mi kao suvlasnici moramo izložiti", kaže Kordić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Grad će pomoći u ispunjavanju zahtjeva"

Odgovore na pitanja trebao bi dati i Grad koji sufinancira 20 posto obnove, ali novog šefa tek čekaju sastanci s Fondom i Ministarstvom.

"Grad Zagreb do sad jest napravio neke stvari na obnovi, ali mislim da nije dovoljno. U tom smislu ćemo ubrzati i statičke preglede i iskoristiti ljudske kapacitete koje imamo da pomognemo u ispunjavanju zahtjeva.  Što se nas tiče mi ćemo biti maksimalno dobar partner i Fondu i Ministarstvu", rekao je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nejasno je i tko će raditi na samoj obnovi jer građevinskih tvrtki nema dovoljno, a potražnja je velika pa samim time oni koji rade diktiraju svoju cijenu, a ona koju je okvirno postavila država im je, mnogi kažu -  preniska pa se ne žele javljati na natječaje.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo