U Banskim dvorima / Premijer Andrej Plenković obraća se javnosti nakon sastanka Znanstvenog savjeta Vlade: 'Neće biti lockdowna niti policijskog sata'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Na devetom sastanku Znanstvenog savjeta raspravljalo se o aktualnoj situaciji pandemije koronavirusa

6.11.2020.
14:56
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Predsjednik Vlade Andrej Plenković obraća se javnosti u Banskim dvorima nakon sjednice Znanstvenog vijeća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svi smo svjesni ozbiljnosti situacije i apeliramo na provedbu svim mjera koje je donosio Stožer civilne zaštite. Ono što je važno je da ćemo od članova Znanstvenog savjeta dobiti prijedloge dodatnih mjera. Sigurno ćemo produljiti trenutne mjere. Zajednički je stav da neće biti kompletnog lockdowna niti policijskog sata. Nitko ne zagovara takvu opciju", poručio je Plenković.

Većina je ocijenila da su mjere primjerene, ali pitanje je jesu li pripremljene dodatne mjere.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Postoji jedna margina, ali nitko ne zagovara snažne mjere ograničenja. Primjerice, da se zatvore škole i ugostiteljski objekti ili da trgovine rade do 17 sati i tako dalje", rekao je Plenković.

Komentirao je i tvrdnju da u određenim bolnicama nema lijekova za onkološke pacijente jer ih veledrogerije ne isporučuju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
brojni novi slučajevi /

Korona u susjedstvu: BiH ruši rekorde, u Slovenije nedostaje lijekova

Image
brojni novi slučajevi /

Korona u susjedstvu: BiH ruši rekorde, u Slovenije nedostaje lijekova

"Čim se rebalnas usvoji slijedi isplata sredstava. Ako računamo onih 300 milijuna koje smo već isplatili, milijardu i 340, plus još 200 milijuna za ljekarne, to će biti isplaćeno praktički u sljedećih deset dana. Ministar Beroš je u kontaktu s nadležnim ustanovama i vjerujem da je prije riječ o iznimci nego pravilu ukoliko je netko ostao bez lijeka. Osigurati ćemo onima kojima treba potrebne lijekove".

Premijer se zahvalio medicinskom osoblju, posebno onima koji su uključeni u bitku s pandemijom koronavirusa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Što se tiče njihovih sugestija, ministar s njima vodi dijalog. S te strane od broja liječnika i sestara, preraspodjela aparata, o tome brigu vodi Ministarstvo zdravstva. Važno je imati kvalitetan dijalog sa svim ustanovama. Razumijeli smo poruku i ministar vodi dijalog", izjavio je Plenković.

Iz dana u dan bilježi se rekordan broj novozaraženih, a Vlada smatra da su mjere su adekvatne. Znanstvenik Ivan Đikić smatra da smo palicu preuzeli od Švedske i da je Vlada prekasno reagirala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mjere su adekvatne. Nisam pratio što je gospodin znanstvenik rekao. Što se tiče broja zaraženih, cijelog tjedna vidimo znatno, znatno, znatno manji rast. Zadnjih dana taj rast se sveo na tri, četiri posto. Prema tome mi idemo s primjerenim mjerama i vlastititm modelom, ali učimo na tuđim iskustvima"

Usporavanje rasta je primjetno, ali postoji opasnost da se sutradan prijeđe granica od 3000 zaraženih. Liječnici upozoravaju da će umirati oni koji ne bi trebali umirati jer se po njihovu mišljenju to već i događalo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osvrnuo se i na izjavu člana Savjeta, Gordana Lauca, koja je izazvala mnoge polemike u društvu.

"Prošli tjedan sam pojašnjavao okvire Znanstvenog savjeta. Oni koji su u njemu su tu dobrovoljno i besplatno. Angažirali su svoj rad i iskustvo Vladi u poduzimanju mjera koje smatramo adekvatnima za zaštitu građana od pandemije. Nitko od tih ljudi nije vezani niti politikom Vlade, niti Stožerom, a mi smo još manje vezani njihovim izjavama u javnosti. Mislim da je gospodin Lauc sam u svojim istupima pojasnio tu nespretnost. Niti je to bila njegova namjera niti je to mislio. Raspravili smo brojne teme i došli do zajedničkog nazivnika. Ne misli svaki član Savjeta nužno isto o pojedinim mjerama, zato taj doprinos i je koristan. Što se tiče kriznog upravljanja, to je u vrijeme Covida najvažnija zadaća Vlade i zdravstvenog sustava. Ovo nije samo zdravstveno pitanje, nego i pitanje načina života, gospodarstva i financija i pitanje radnih mjesta", rekao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Đikić je iznio svoju projekciju o 1500 mrtvih do kraja mjeseca. Na pitanje ima li Vlada svoju projekciju o broju smrtnih slučajeva, Plenković je kratko odgovorio: "Ne kanim polemizirati s izjavama gospodina Đikića".

Ukratko je komentirao i zahtjev oporbe za opozivom ministra energetike i zaštite okoliša Tomislava Ćorića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja sam to sve nacrtao jučer. Imate nesretan SDP, imate Škoru i Domovinski pokret koji su krenuli u destabilizaciju Vlade po tri osnove. Prvo je istražno povjerenstvo koje se može tražiti na neku preciznu temu. Oni su napravili okvir za nekakvu radnu skupinu. Uglavnom jedna papazijanija i kupus kojeg se bilo tko ozbiljan ne može sjetiti. Istražno povjerenstvo - doviđenja, nema ga, niti će ga biti na tu temu. Druga stvar su interpelacija na koju je Vlada odgovorila koja se odnosi na projekt Vjetroelektrane Krš Pađene koja će biti raspravljena u utorak i tu ćemo pokazati da su u taj projekt koji traje 17 godina bile uključene sve Vlade u tom periodu. Treća tema, uobičajena, inicijativa za nepovjerenje ministra. Ovaj put su izabrali ministra Ćorića. Mi ćemo pogledati što su napisali i održati raspravu. Neće dobiti potrebnih 76. Onda će vjerojatno ići oko ministra Beroša. Prošlo je 100 dana pa oni koji nisu dobili povjerenje većinsko hrvatskih birača moraju pokazati da su živi", poručio je premijer.

Dok je SDP iz Rijeke krenuo u kampanju za lokalne izbore, HDZ još nije predstavio svoje kandidate.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi smo u untrastranačkim izborima. Danas je zadnji rok za prijavu svih kandidata koji žele voditi razne županijske, gradske, općinske organizacije. Taj će proces biti završen za otprilike dva do tri tjedna. Nakon toga će novolegitimirani čelnici lokalnih organizacija dogovarati i programe i kandidate za župane, gradonačelnike i načelnike općina. Mi ćemo naravno kao najjača stranka naravno imati svoje kandidate svugdje", izjavio je Pelnković.

Komentirao je i prozivke Ureda predsjednika o kršenju pravila i propisa vezane uz Koordinaciju za domovinsku sigurnost u tri točke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vlada ima ovlasti tražiti temeljem zakona Koordinaciju za sustav domovinske sigurnosti da joj predloži određene mjere. Mi smo to pročitali i primili na znanje Danas će biti upućen prijedlog prema Uredu predsjednika i s tim prijedlogom mjera koju je napisala Koorodinacija za domovinsku sigurnost i opcije nekoliko termina za eventualni sastanak Vijeća za nacionalnu sigurnost kada se to dogovorimo. Ukoliko se pronađe termin, nastojat ćemo da to bude idući tjedan", rekao je predsjednik Vlade.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo