'diskvalificirala se' / Premijer Plenković žestoko uzvratio Milanoviću: Njegova kandidatkinja Đurđević je 'pristala biti dio protuzakonite procedure'

Osoba koja ne poštuje pravni poredak ne može biti predsjednica Vrhovnog suda, kazao je

24.3.2021.
13:45
VOYO logo

Premijer Andrej Plenković je nakon užeg kabineta sazvao konferenciju za novinare na kojoj govori o epidemiji koronavirusa, cijepljenju, odluci Ustavnog suda i drugim aktualnim političkim temama. 

Plenković je na početku rekao da HZZ ovlastili da se i nakon travnja nastavi mjera za očuvanje radnih mjesta od 4000 kuna te dodao da je Vlada za to dosad potrošila više od 10 milijardi eura. Vlada će za ljude na Banovini nastaviti plaćati struju. Autoceste će nastaviti sa nenaplatom cestarine od Zagreba prema Sisku u travnju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"S obzirom na veći broj zaraženih, razgovarali smo, gledat ćemo u svim situacijama u kojima je slika lošija da se razmotri na prelazak na model obrazovanja C, odnosno online škole", kazao je Plenković.

 Podsjetimo, Andrej Plenković se jutros, s predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem i ministrom zdravstva Vilijem Berošem cijepio cjepivom AstraZenece, iako su sva trojica već preboljela Covid-19. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Primili smo cjepivo. To je naš doprinos poruke da su sva cjepiva jednako učinkovita", kazao je Plenković. 

Na pitanje kako se osjeća, rekao je da misli da je OK. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bitna tema u državi ovih dana je i odluka Ustavnog suda koji je jučer zaključio da predsjednik republike ne može za čelnika Vrhovnog suda predložiti kandidata koji se prethodno nije javio na javni poziv DSV-a. 

Plenković je rekao da nije čuo današnji napad predsjednika Milanovića. Predsjednik je rekao da je Ustavni sud političko tijelo i druge stvari. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
nastavlja s paljbom /

Novi žestok istup! Milanović govorio o Šeksovom kumu, HDZ-u, Mamiću, sucima: 'Ustavni sud? To je sada kumska radna zadruga!'

Image
nastavlja s paljbom /

Novi žestok istup! Milanović govorio o Šeksovom kumu, HDZ-u, Mamiću, sucima: 'Ustavni sud? To je sada kumska radna zadruga!'

"Što se tiče cijele priče oko pravosuđa i izbora predsjednika ili predsjednice Vrhovnog suda. Važno je da javnost razumije koncept neovisnosti pravosuđa. Mislim da nema dovoljno shvaćanja oko toga. To znači da izvršna vlas nema ovlast u vezi radnji koje poduzima DORH i koji se vode pred sudovima", kazao je Plenković i rekao da Vlada ne odlučuje o stvarima u pravosuđu. 

"Sudovi odlučuju samostalno bez političkih pritisaka i to im je zadaća. Svi pravosudni dužnosnici, osim glavnog državnog odvjentika i predsjednika Vrhovnog suda, biraju njihovi kolege i to od 2010. godine. Suce biraju suci i profesori prava uz jednog predstavnika većine i oporbe", kazao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Lažno netočno i krivo"

"Teza koja se razvija u javnosti da HDZ ima šapu na pravosuđu i da oni rade na naš mig i nigdje se ne mogu okrenuti bez HDZ. To je lažno, netočno i krivo. To je spin u kojem predsjednik nastupa kao lider ljevice u Hrvatskoj. A to nije zadaća predsjendika Republike. Ne može glumiti kvazilidera oporbe", kazao je Plenković te je prozvao SDP da je slab. 

"Sveli su se na izvođače tehničkih radova koje im nalaže predsjednik. Cijelu inicijativu vidim kao pokušaj predsjednika da nastoji rasklimati vladajuću većinu", rekao je Plenković. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Profesorica Đurđević je pristala biti dio protuzakonite procedure", kazao je Plenković.

"Profesoricu Đurđević respektiram je prije znala da postoji poziv i javila se. I sada je znala da postoji poziv i propustila se javiti. Po meni, nema nikakve dileme, da je na ovaj način poslala poruku da ne može biti kandidatkinja za najviše pravosudno tijelo RH. Osoba koja ne poštuje pravni poredak ne može biti predsjednica Vrhovnog suda", kazao je i dodao da ona na tom mjestu mora štititi pravni poredak. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"HDZ neće podržati Đurđević"

"HDZ je neće podržati", kazao je jasno.  Kazao je i da Đuro Sessa nije kandidat HDZ. "Nije se javio na nagovor HDZ-a i Vlade", kazao je Plenković i dodao da je netočna teza da podržavaju Sessu. 

"Moj je dojam da Đurđević nije bila prvi izbor predsjednika nego je bilo i drugih kandidata koji bi bili spremni ići u kandidaturu. No bila je jedina koja je pristala biti kandidatkinja u protuzakonitoj proceduri", kazao je Plenković. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekao je da Ustavni sud odlučuje je li nešto u skladu s Ustavom i zakonom. "Udari na Ustavni sud nisu kredibilni i ne stoje", kazao je. 

"Milanović je otpočetka krenuo u proceduru koja je bila protuzakonita. Milanović je u svojevrsnoj političkoj akciji. Ovo je politički pamflet kojima nastoji simplificirati stanje u pravosuđu u kojem ćemo izabrati jedinu osobu koja je pristala biti nekandidat i koja je provučena kroz blato. Jedna osoba na čelu Vrhovnog suda ne može predstaviti reformu pravosuđa", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako postoje optužbe da je netko korumpiran i to se dokaže, onda taj treba odgovarati. Ali postoje tijela koja to rade, policija, DORH, USkok, DSV pa i ministar pravosuđa može poduzeti inicijativu koji je sudac, a ponaša se protuzakonito ili neetično", rekao je.

"Kakve veze ima HDZ sa sucima o kojima čitamo posljednjih dana u jednom slučaju. O tim sucima ne znam ništa. Govorimo o sucima u Osijeku. Kakve veze oni imaju sa mnom? Odbacujem tezu da HDZ ima takve ikakve veze s pravosuđem", kazao je i dodao da su neki ustavni suci prijatelji predsjednika Milanovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sve teze su ispolitizirane političke teze. Imamo par ljudi iz pravne struke koji se zovu u goste televizija više nego drugi pa ispada da je to li-la. A nije li-la. Što je Milanović napravio za reformu pravosuđa dok je bio premijer. Sjećate se čega? Što to točno?", upitao je Plenković.

"Danas se poziva na provjetravanje Vrhovnog suda, a dok je bio premijer je dao treći mandat Hrvatinu koji je već odradio dva mandata", kazao je. "Učinio je medvjeđu uslugu Đurđević i meni je nje žao. Kao kolegi", rekao je Plenković. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nećemo nikako prihvatiti tezu da je ovo alfa i omega reforme pravosuđa", kazao je Plenković i dodao da su oni spremni poboljšavati pravosuđe. 

Slučaj Mamić

Rekao je da treba tražiti odgovornost svih uključenih u slučaj Mamić. "Pozivam DORH da svaki dan o tome govori. Jer vlada dojam da se o tome ne radi ništa. Kad kažu jednom u deset dana, to nije dosta. Moraju govoriti svaki dan. Izvršna vlast je kriva adresa, a prava adresa su DORH, predsjednici sudova i DSV", kazao je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenković je rekao da je suds mogao i trebao izreći mjeru zabrane napuštanja zemlje Zoranu Mamiću koji je osuđen zajedno sa svojim bratom za izvlačenje novca iz Dinama. "To ne može raditi izvršna vlast, nego sud", kazao je Plenković. 

"U tom slučaju je dovoljno instrumenata da se spriječe takve stvari. Samo ih treba iskoristiti", rekao je Plenković. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oduzimanje potpore onima koji krše mjere

Govorio je i o stanju s koronavirusom i naglasio da u Hrvatskoj nikada nije bilo zatvaranja.

"Politika drugih vlada je bila restriktivnija i više su ograničavali prava svojih građana. Bili smo vrlo umjereni. Nastojali smo održati koliko toliko normalno odvijanje života. Ako netko dobije priliku da radi, a dobiva i potpore, a utvrdi se da se ne poštuju preporuke, onda nije logično da dobije potporu. To je sasvim logično", kazao je Plenković. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radimo da se doze AstraZenece zamijene Pfizerovima

U vezi cjepiva ponovio je još jednom da je Hrvatska naručila najviše AstraZenece jer su bili odmakli najviše.

"Oni će isporučiti EU samo trećinu onoga što su obećali u prvih šest mjeseci. Nama to stvara problem na kojeg nismo mogli utjecati. S partnerima razgovaramo da se pokuša nadomjestiti taj iznos doza od AstraZenece od strane Pfizera. Ako to uspijemo, onda ćemo to kompenzirati i biti iznivelirani s drugim članicama Unije", kazao je Plenković. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smatra da nije propust što nisu naručili više Pfizera u studenom nego je to bila odluka stručnih službi. 

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo