optužbe i uvrede u saboru / Premijer u Saboru održao govor o Ukrajini, dobio pljesak oporbe: Optužen da koristi krizu za skretanje pozornosti s korupcije

'Nećemo dopustiti da koristite ukrajinsku tragediju kao smokvin list za kriminal i korupciju', izjavio je Nino Raspudić

2.3.2022.
20:00
VOYO logo

Uz nikad viđen pljesak oporbe pred parlamentom je govor o stanju u Ukrajini održao premijer Plenković, a pratilo ga je i ukrajinsko izaslanstvo na čelu s veleposlanikom.

No idila nije dugo trajala, vrlo brzo krenule su svađe i uvrede, a oporbeni zastupnici premijera su optužili da krizu u Ukrajini koristi za skrivanje i skretanje pozornosti s korupcije i problema koji u Hrvatskoj i dalje postoje.

„Hrvatska ovu agresiju najoštrije osuđuje i izražava svoju puno potporu Ukrajinskom narodu koji gine za europske vrijednosti kao i predsjedniku Zelenskom i premijeru Šmihalju“, poručio je Andrej Plenković (HDZ), predsjednik Vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijeru je zapljeskala cijela Sabornica, i vladajući i oporba. U znak potpore izvješene su i ukrajinske zastave, a zastupnik Milanović Litre odjenuo je ukrajinsku nošnju.

Pozdravljen je ukrajinski veleposlanik u Hrvatskoj koji je sve pratio sa saborske galerije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Posrijedi je rat Davida i Golijata u kojem Rusija napada Ukrajinu s ogromnim nerazmjerom u vojnim snagama. Poštujući hrabrost Ukrajinaca, da ne bježe pred tenkovima, da ne spuštaju glavu, da budu nadahnuti ljubavi prema domovini kao Hrvati 91. budim uz Ukrajinu i Ukrajince. Slava Ukrajini“, kazao je premijer Plenković.

Iako je počelo pljeskanjem, uslijedile su optužbe i uvrede.

„Podnosite izvješće o stanju u Ukrajini, a o stanju u Hrvatskoj ne podnosite izvješće. Jučer je objavljeno da vam je još jedan ministar pod istragama vi ste već trebali dati ostavku“, izjavila je Karolina Vidović Krišto (NEZ.), saborska zastupnica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Vaša izlaganja su štetočinska, optužujuća, klevetniča, neprimjerena. Mi radimo, vi opstruirate, model je poznat - mi pobjeđujemo, vi gubite“, izjavio je Plenković.

„Nećemo dopustiti da koristite ukrajinsku tragediju kao smokvin list za kriminal i korupciju“, izjavio je Nino Raspudić (NEZ.), saborski zastupnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
IMA LI KRAJA? /

Otkrivene glasovne snimke ruskih vojnika koji plaču u borbi: 'Jedina stvar koju sada želim je ubiti samog sebe'

Image
IMA LI KRAJA? /

Otkrivene glasovne snimke ruskih vojnika koji plaču u borbi: 'Jedina stvar koju sada želim je ubiti samog sebe'

Tražilo se i objašnjenje za izjavu o podizanju stupnja pripravnosti vojske.

„Bilo bi mnogo civiliziranije da ste priznali vlastiti propust i objasnili građanima što ste mislili, a ne se izvlačili na jeftine floskule potencirajući sukob s predsjednikom“, poručila je Marija Selak Raspudić (NEZ.), saborska zastupnica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Što mislite da bi trebala hrvatska vojska, policija, obavještajna agencija, sigurnosna agencija u ovim okolnostima raditi? Da odu na Sejšeli, na godišnji odmor, da zatvore oči, pokriju se jastukom i da se prave da se ništa ne događa“, izjavio je premijer.

„Moram komentirati, bračni par Raspudić, kolegice Vidović Krišto, ja vas molim ostanite molim vas na Marsu“, poručio je Hrvoje Zekanović (NEZ.), saborski zastupnik.

Govorilo se o problemima u susjedstvu i mogućoj eskalaciji sukoba na Balkanu.

„Neki lideri u tim zemljama, poput Milorada Dodika, ne samo da podržavaju Putina i Rusiju, već je Dodik danas branitelje Kijeva nazvao naoružanom bandom“, kazao je Bojan Glavašević (NEZ.), saborski zastupnik.

Premijer je tu izjavu osudio. Iako ujedinjeni u potpori Ukrajini - retorike mira nema kada je riječ o hrvatskim problemima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo