Obrana od pandemije / Premijerov čovjek za krize: 'Ne bih rekla da je strog, sve što traži je da se ostvari zadani cilj'

Davor Božinović slovi kao osoba od najvećeg premijerovog povjerenja

30.3.2020.
15:30
VOYO logo

Zovu ga premijerovim čovjekom za krize. Posljednjih mjesec dana ministar unutarnjih poslova Davor Božinović obnaša jednu od najvažnijih funkcija u državi - šef je Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Drastične odluke

Posljednjih mjesec dana život Davora Božinovića izgleda identično.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ljudi, ostanite doma", poručuje Božinović, načelnik Stožera civilne zaštite RH.

Najčešća mu je ovo rečenica, dva puta na dan otkako je krenula opasnost od koronavirusa. Jer uz to što ima najveći resor, rukovodi i kriznim stožerom. I naređuje što će se u državi sve događati, ali i odgađati.

Zadnjih nekoliko dana Davor Božinović donio je drastične odluke. Zatvorio niz objekata. Trgovačkih centara. Ukinuo javni prijevoz. Uveo propusnice. Za Hrvatsku je počeo neki potpuno novi život.

"Nećemo zaboraviti kako se tko ponašao u ovoj krizi", kazao je prije nekoliko dana Božinović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Namjera i fokus

Marina Mandić s njim radi otkako je preuzeo funkciju ministra unutarnjih poslova. Kod njega se, kaže najviše ističu dvije stvari - namjera i fokus.

''Zato što je on osoba koja bez obzira ima li jednu krizu, tri ili pet on se posveti fokusirano svakoj od tih kriza'', izjavila je Marina Mandić, glasnogovornica MUP-a.

Davor Božinović slovi kao osoba od najvećeg premijerovog povjerenja. Na svim je najvažnijim funkcijama. I u stranci. I u vladi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Završio je Fakultet političkih znanosti. U politici je od 90-te. Radio je u Ministarstvu vanjskih poslova. Niz godina bio u diplomaciji.

Bio je predstojnik ureda Stjepana Mesića. Ministar obrane u vladi Jadranke Kosor. Pa predstojnik Plenkovićevog kabineta, a prije tri godine postao je ministar unutarnjih poslova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Ja inače za ministra Božinovića ne bi upotrijebila riječ strog, jer on ako je strog onda je strog prema sebi, a ono što traži od svojih sugovornika jest da se napravi sve da se dođe do cilja koji je zadan'', dodaje Mandić.

I dok ga jedni hvale da je u posljednje tri godine mnogo uložio u policiju, drugi ga optužuju da je za vrijeme njegovog mandata policija brutalna prema migrantima, iako su mnogi od policajaca upravo zbog toga i kažnjeni, kao u ovom slučaju:

''Na svaki događaj na koji mi možemo reagirati ako ima bilo kakvih dokaza da se dogodilo, kao u ovom slučaju snimke od prije nekoliko dana, hrvatska policija je reagirala jako promptno'', izjavio je Božinović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slučaj Ćelić

Jedan od skandala bio je slučaj Ćelić koji zbog brze vožnje nije kažnjen niti je o tome policija izvijestila javnost. Bez obzira na sve, Davor Božinović u svim situacijama ostao je miran. I nije javno izgubio živce. Glas je podignuo tek neki dan apeliravši na poslodavce da u ovim kriznim vremenima mogu imati manje zaposlenih. 

''Ja osobno kao njegov glasnogovornik i netko tko radi s njim svaki dan, nemam ništa protiv da on malo podigne glas. Ako tako postiže svrhu, a sigurna sam da je dobro odvagnuo da je to trenutak da tako reagira, on će tako napraviti", rekla je Mandić.

U zadnjih tridesetak godina, Božinović je obavljao razne zadatke. I uvijek se po mišljenju mnogih, pokazao učinkovit, staložen i osoba bez konflikta što može zahvaliti dugogodišnjem radu u diplomaciji. Nije ni čudo što je upravo njega Andrej Plenković odabrao kao ključnog čovjeka za obranu Hrvatske od koronavirusa.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo