udruge pozdravljaju odluku / Presuda Vrhovnog suda: Mamić se mora ispričati zbog diskriminacije LGBT osoba

Image
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Lezbijska organizacija Rijeka – LORI, Zagreb Pride, Domino i Centar za mirovne studije pozdravili su u utorak 'presedansku odluku Vrhovnog suda po kojoj je zabranjena svaka javna izjava koja za cilj ima poticanje na diskriminaciju', a zbog koje se čelnik Dinama Zdravko Mamić mora ispričati za izjavu da 'gejevi ne bi trebali igrati nogomet'

26.1.2016.
13:26
Slavko Midzor/PIXSELL
VOYO logo

"Uzimajući u obzir trenutni kontekst pojačanog diskriminatornog govora javnih osoba, naročito političara, kao i omalovažavanje ljudskih i manjinskih prava, posebno LGBT osoba i pripadnika manjinskih etničkih/nacionalnih skupina, ova presuda predstavlja snažan mehanizam zaštite od diskriminacije svih manjinskih i ugroženih skupna građana u Hrvatskoj", ističu udruge u priopćenju. 

Navode da je prema odluci Vrhovnog suda od 17. lipnja 2015. zbog izjava da u hrvatskoj reprezentaciji "gejevi ne bi trebali igrati nogomet, jer gej čovjeka ne može vidjeti kao člana reprezentacije, već samo 'kao baletana, tekstopisca i novinara', predsjednik GNK Dinama Zdravko Mamić počinio izravnu diskriminaciju". 

"Ovom presudom sud je Zdravku Mamiću naložio i javnu ispriku koju mora u roku od tri dana skupa s presudom objaviti u dnevnim novinama Jutarnji list te mu zabranio ponavljanje djela što znači da on u svojim budućim javnim istupima ne smije koristiti govor mržnje prema LGBT osobama", stoji u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Udruge ističu da je ovom presudom Vrhovni sud "zacementirao visoki standard zaštite prava LGBT osoba, ali i svih drugih skupina građana, svih manjinskih grupacija u našem društvu, od svakog oblika javnog poticanja na diskriminaciju".

"S obzirom da se radi o presedanu i pionirskoj borbi za društvo bez diskriminacije u našoj zemlji, podnositelji udružne tužbe ovu presudu posvećuju svim borkinjama i borcima za ljudska prava. Koristite je za obranu od svakog poticanja na diskriminaciju!", poručuju udruge. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo