akcija NICOTIANA 3 / Uhićena 'duhanska mafija': Osam Hrvata, Bosanac i dva Slovenca oštetili proračun za 32 milijuna kuna

Image
Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell/Vijesti.hr

U kriminalističkom istraživanju utvrđeno je da su osumnjičeni protuzakonito unijeli u Hrvatsku najmanje 52.000 kilograma duhana

31.10.2019.
17:21
Hrvoje Jelavić/Pixsell/Vijesti.hr
VOYO logo

Osam hrvatskih, dva slovenska i jedan bosnskohercegovački državljanin uhićeni su radi sumnje na švercanje duhana. U kriminalističkom istraživanju kodnog imena "NICOTINA 3" utvrđeno je da su osumnjičeni protuzakonito unijeli u Hrvatsku najmanje 52.000 kilograma duhana koji je dobavljan preko više članica Europske unije.

Duhan u listu muškarci su obrađivali i ilegalno prodavali. Time su oštetili hrvatski proračun za 31.600.000 kuna. Nakon kriminalističkog istraživanja, jedanaeest osumnjičenih je privedeno i protiv njih je podnesena kaznena prijava USKOKU, javlja PU koprivničko-križevačka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Policijski službenici Policijske uprave koprivničko-križevačke u suradnji s Ravnateljstvom policije, Carinskom upravom i koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, proveli su kriminalističko istraživanje, kodnog naziva “NICOTIANA 3”, kojim je uhićeno osam hrvatskih državljana, dva slovenska i jedan bosanskohercegovački državljanin radi sumnje u počinjenje više kaznenih djela Zločinačkog udruženja, Počinjenja kaznenog djela u sastavu zločinačkog udruženja, Izbjegavanja carinskog nadzora i Nedozvoljene trgovine.  

Samo kriminalističko istraživanje provedeno je na području PU koprivničko-križevačke, PU bjelovarsko-bilogorska, PU zagrebačke i PU krapinsko-zagorske, kojom prilikom je utvrđeno da su osumnjičene osobe protuzakonito unijele u Republiku Hrvatsku najmanje 52.000,00 kilograma duhana u listu koji je dobavljan preko više država članica Europske unije te su ga većim djelom obradile i plasirale na ilegalnom tržištu Republike Hrvatske.     

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon završetka kriminalističkog istraživanja 11 osumnjičenih je privedeno u pritvorsku jedinicu, a protiv devet hrvatskih državljana, dvojice slovenskih i jednog bosanskohercegovačkog državljana USKOK-u je podnesena kaznena prijava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo