NIJE VRIJEME? / Prije 8 godina bivši gradonačelnik je videospotovima educirao o odvajanju otpada, novi odgađa do jeseni

Građani neće zaboraviti da je novi rok za tri mjeseca, uz sav drugi posao do tada treba digitalizirati 122 000 spremnika

21.6.2022.
19:30
VOYO logo

Ambiciozno obećanje nove zagrebačke vlasti propalo. Umjesto prvog srpnja novi sustav odvoza komunalnog otpada u Zagrebu odgođen je za prvi listopada.

Potvrdio je to danas gradonačelnik Tomislav Tomašević koji odgodu ne smatra porazom. U rujnu će krenuti kampanja, a već idući mjesec pilot projekt podzemni spremnici u strogom središtu grada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predstavljen je i uzorak vrećica u koje će Zagrepčani bacati otpad. Trebali su već za deset dana, ali je novi sustav naplate odgođen.

"Imat ćemo sve vrećice, imat ćemo vrećice u trgovačkim centrima, imat ćemo dio podzemnih spremnika, puno boksova na javnim površinama, imat ćemo sustav koji je spreman", ističe Tomašević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PROMJENA PLANA /

Tomašević poručio: 'Idemo na odgodu novog sustava odvoza otpada do 1.10.'

Image
PROMJENA PLANA /

Tomašević poručio: 'Idemo na odgodu novog sustava odvoza otpada do 1.10.'

To je novo obećanje, prošlo je bilo, kažu, preambiciozno. Za to vrijeme, ulice su pune smeća dok iz grada pozivaju da se jave oni kojima je odvoz kasnio dva tjedna.

Davor Vić, voditelj podružnice Čistoća tvrdi: "Jučer smo evo otvoreno imali jedan od vjerojatno najgorih dana, ali smo uspjeli veći dio svojih programa odraditi. Informacije da negdje nismo bili dva tjedna jednostavno nije točna, znamo gdje su nam vozila".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neka vozila su iz 90-ih, kvare se, nema rezervnih dijelova. U zadnjih pet godina nije kupljen ni jedan, raspisan je natječaj za 15 novih. U srpnju kreće pilot projekt podzemnih spremnika u strogom centru grada.

"Ono što želimo je da Zagreb ne bude više kantograd. Moramo naći lokacije koje nemaju nikakvu podzemnu infrastrukturu, nikakve vodovodne cijevi, nikakve plinske cijevi, nikakve električne kabele, telekomunikacijske kablove, a to nije lako u gornjem i donjem gradu. Sada smo nekih 20-ak lokacija", navodi gradonačelnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijene vrećica za građane se ne mijenjaju, 10 litara dvije kune, 20 litara četiri i 40 litara 8 kuna. Pomicanje obećanog roka gradonačelnik ne smatra porazom.

Prije osam godina bivši gradonačelnik je educirao videospotovima. Nova edukacija i kampanja kreće na jesen. Ljeto je i grad je prazan, iako se sa svim trebalo krenuti prvog srpnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nema smisla ići prerano s edukacijom, ako se slažete mi smo svi bombardirani s tolikom količinom informacija da sve brzo zaboravljamo. Krenuti s edukacijom u pravo vrijeme je ključno", zaključuje Vić.

Građani neće zaboraviti da je novi rok za tri mjeseca, uz sav drugi posao do tada treba digitalizirati 122 000 spremnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo