Koronageneracija / Prijemni pod maskama: Budući studenti pri upisu na fakultet doživljavaju sasvim nove razine stresa

Zbog pogoršane epidemiološke situacije neki fakulteti su prijemne ispite otkazali

9.7.2020.
11:47
VOYO logo

Ljetni rok državne mature sada je iza njih, ali dok čekaju prve rezultate ispita mnogim maturantima će za upis na fakultet trebati i položeni prijamni ispit.

Kako se oni provode po epidemiološkim mjerama, što je s učenicima koji zbog samoizolacije neće moći pristupiti ispitu i kako će izgledati upisi?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mjerenje temperature i dezinfekcija prije prijemnog ispita na jednom od najpopularnijih studija, logopediji.

Za buduće studente, nakon polaganja ispita državne mature, to je već uobičajena procedura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
U DRUŠTVU NAJBOLJIH /

Najpoželjniji studiji u Hrvatskoj: Rijeka ima nekoliko 'hitova' na koje će biti teško upasti

Image
U DRUŠTVU NAJBOLJIH /

Najpoželjniji studiji u Hrvatskoj: Rijeka ima nekoliko 'hitova' na koje će biti teško upasti

"Ovo su mjere zaštite i logično je da ćemo biti s maskama i paziti jer zdravlja je najvažnije u redu je", rekla je Saša Utješinović iz Ivanić Grada.

"Ne toliko ovaj usmeni dio, ali pismeni prijemni za studij rehabilitacije je meni stvarao stres jer je bila maska u zatvorenom prostoru, dodatna nervoza, ali dobro navikli smo", izjavila je Jelena Vidojević iz Dubrovnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ma maske nisu nikakv problem, trebamo se pridržavati, a prijemni je uvijek malo stresan", poručila je Ariana Uljar iz Rijeke.

Na Edukacijsko rehabilitacijskom fakultetu u Zagrebu na tri studijska programa prijavilo se 1200 maturanta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svi su pristupnici dobili svoj termin i podijeljeni su u tri grupe ulaze na tri različita mjesta, pismeni dio je obavljen u osnovnoj školi gdje smo u učionice stavili po deset pristupnika, poštivajući sve mjere", rekao je Ante Bilić-Prcić, prodekan za studije i studente Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

Oni koji imaju povišenu temperaturu neće moći ući, ali za njih i za četiri prijavljenih kojima je propisana mjera samoizolacije prijemni ispit Fakultet će organizirati u novom terminu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pod posebnim epidemiološkim mjerama i razrušenim zgradama Medicinski fakultet u Zagrebu docekat će 1030 učenika. Prijemni ispit polagat će u posuđenim školskim učionicama u kojima će na sigurnom razmaku sjediti njih od 15 do 24.

"Mene najviše brine što naš prijemni traje tri i pol sata i sa svom ovom procedurom to će trajati četiri, četiri i pol sata i to sve s maskama na licu", poručila je Jasna Lovrić, predsjednica povjerenstva za upice Medicinski fakultet u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za sada među pristupnicima nema pozitivnih na koronavirus kao ni onih u samoizolaciji.

"Ako netko prije ulaza bude imao temperaturu, osigurati ćemo im drugu prostoriju za pisanje, nećemo ih eliminirati jer temperaturu mogu imati i zbog niza drugih razloga", pojasnila je Lovrić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog pogoršane epidemiološke situacije neki fakulteti su prijemne ispite otkazali. Fakultet hrvatskih studiji će tako buduće studente psihologije i komunikologije rangirati na temelju školskih ocjena i uspjeha na državoj maturi.

"Zbog zaštite studenata i njihovih bližnjih, jer mnogi kući imaju starije i tako, ali i svi drugi studiji psihologije u RH su otkazali prijemni pa da ih ne dovodimo u nepovoljniji položaj", izjavio je Dario Vučenović, prodekan za nastavu i studente Fakulteta hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za upise na fakultete vrijedit će slična  pravila, a neki će to moći odraditi i online. Kako će izgledati nova akademska godina odlučit će epidemiolška situacija.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo