koprić za rtl direkt / 'Problem javne uprave treba riješiti decentralizacijom zemlje - vozimo se avionom u kojem radi jedan motor'

Lovrinović je kazao da fokus nove vlade treba biti na reformi javne i lokalne samouprave, pa je zato za RTL Direkt prof.dr. Ivan Koprić, predstojnik katedere za Upravnu znanost pravnog fakulteta u Zagrebu, prokomentirao ideje o decentralizaciji

30.12.2015.
22:44
VOYO logo

Svi članovi Mosta nisu sretni s idejom o rezanju njihovih budućih dužnosničkih plaća, pa tako i Ivan Lovrinović u intervjuu za RTL Danas radije govori o rezanju zastupničkih naknada.

Mi smo užasno centralizirana zemlja. Ja to gledam kao vožnju avionom u kojoj radi samo jedan motor. Mi bismo mogli uključiti još tri motora, ali ne želimo jer hoćemo da zemlja ostane centralizirana Ivan Koprić

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lovrinović je također kazao da fokus nove vlade treba biti na reformi javne i lokalne samouprave, pa je zato za RTL Direkt prof.dr. Ivan Koprić, predstojnik katedere za Upravnu znanost pravnog fakulteta u Zagrebu, prokomentirao ideje o decentralizaciji te kako gleda na ovo, peto ili šesto po redu smanjenje plaća i dodataka državnim dužnosnicima.

"Kad bih znao točnu namjeru predlagača mjere, znao bih. Ako je namjera da se pokaže solidarnost sa ostalim zaposlenima, onda bih ocijenio da je ovo pozitivna mjera. Ako je to uvod u opće smanjenje plaća u općem sektoru, onda su linearni rezovi pogrešni i destimuliraju zaposlene", rekao je Koprić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Javna uprava je zapušteno područje kojim se nitko nije dugo ozbiljno bavio te se odlaže za svaku sljedeću vladu. Entuzijazam oko javne uprave se stalno smanjivao, a prvo što treba napraviti je decentralizacija zemlje - a mi smo užasno centralizirana zemlja. Ja to gledam kao vožnju avionom u kojoj radi samo jedan motor. Mi bismo mogli uključiti još tri motora, ali ne želimo jer hoćemo da zemlja ostane centralizirana. To je važna strukturna mjera. U samoj državnoj upravi problemi organizacije su vrlo ozbiljni i malo tko ih razumije te ne zna o čemu je riječ. Imamo vrlo fragmentiranu upravu", dodao je Koprić za RTL Direkt.

"U EU mi uopće nismo oni koji odudaraju od prosjeka niti od skandinavskih zemalja koji imaju najveću javnu upravu i socijalne usluge. Naravno da te usluge koštaju i samo je pitanje načina na koji se to podmiruje - snosi li zajednica troškove ili svatko za sebe. Ako snosi svatko za sebe, onda naravno tko je bogatiji, može si priuštiti više i bolje takvih usluga", zaključio je Koprić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više pogledajte uvideo prilogu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo