RTL DOSJE / Sestre dale otkaz, pacijenti tvrdili da nema hrane i lijekova, nestalo struje: Što se sve događalo u KB Dubrava od ožujka?

Da sustav ne funkcionira pokazalo je i nestanak struje zbog kojeg su se ugasili respiratori te je osoblje ručnom ventilacijom održavalo pacijente na životu

8.11.2020.
21:30
VOYO logo

Zelena bolnica na istoku grada. Nekadašnja Vojna bolnica Zagreb. Odmah nakon otvorenja 1988. godine bolnica je bila dostupna i za građanstvo. Na sedmom katu se liječio i prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman. Projektirana je da izdrži potrese i do 9 stupnjeva po Richeru. No, neke ni ona ne može izdržati.

Prosvjed od prije pet dana nije urodio plodom. Dubrava je danas najveća bolnica u Hrvatskoj samo za covid bolesnike. 

Koronavirus u ožujku je stigao u Hrvatsku. Sve je na početku izgledalo idilično.

Činilo se su i Zagreb i Hrvatska spremni za borbu s virusom. Već tada odluka je donesena.

Image
GOSTOVAO U RTL-U DANAS /

Ravnatelj KB Dubrava o nestanku struje i otpuštaju li prerano pacijente: 'Ovo je nova bolest...'

Image
GOSTOVAO U RTL-U DANAS /

Ravnatelj KB Dubrava o nestanku struje i otpuštaju li prerano pacijente: 'Ovo je nova bolest...'

"Čitava bolnica će biti respiratorno središte odnosno centar za tretiranje eventualno pacijenata u slučaju širenja epidemije Covida-19", najavljivao je tada premijer Andrej Plenković.

"Dubrava bi mogla biti vrlo brzo spremna. Govorimo o satima odnosno danima", govorio je tada i ministar zdravstva Vili Beroš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, umjesto cijele, samo je jedan dio bolnice postao Covid. Da nešto ne štima dalo se naslutiti još tada. Jedna po jedna otkaz su dale brojne medicinske sestre. Od početka epidemije njih gotovo 70. Sve su glasnija šuškanja bila i da se bolnica vodi dualno i da postoje sukobi između ravnateljstva i osobe koju je ministar postavio kao koordinatora bolničkog liječenja.

"Radimo svi kao jedno tijelo i sve probleme koji se pojave možemo učinkovito riješiti", izjavio je svojedobno bivši ravnatelj KB Dubrava Srećko Marušić. 

Ljeto je donijelo manji broj oboljelih, bolnica je u jednom trenutku bila i bez covid pozitivnih pacijenata. Dolaskom jeseni, stigli su i problemi. Broj hospitaliziranih je rastao iz dana u dan, a s njim i pritisak na medicinsko osoblje.

"Naravno da pucamo po šavovima. Uvjeti su teški, oprema je teška", izajvila je krajem listopada medicinska sestra u KB Dubrava Ivana Suton.

U javnost su počela izlaziti anonimna pisma što liječnika koji tvrde da bolesnici nemaju adekvatnu skrb, da nema dovoljno ni hrane ni lijekova, što samih oboljelih koji su takve priče potvrđivali.

"Razgovarao sam s koordinatorom za bolničko liječenje Covid 19 pozitivnih bolesnika. On mi je rekao, naravno, da se brine o prehrani bolesnika, ali da je zbog prijema 40 bolesnika , kako koji dan, moguće da netko na vrijeme ne dobije obrok što mislim da je nedopustivo", ustvrdio je Beroš. 

Nezadovoljstvo je raslo pa su liječnici sada već otvoreno, a ne kao do tada anonimno, upozoravali na probleme.

"Liječe se u neadekvatnim prostorima bez osnovnih higijenskih uvjeta, ponegdje bez dnevnog svjetla i ispravnih električnih instalacija. Liječe se i doniranim, starim respiratorima u bolnici bez infektologa u punom radnom vremenu", ispričao je Josip Ćurić pomoćnik ravnatelja za kvalitetu KB Dubrava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da sustav ne funkcionira pokazalo je i nestanak struje zbog kojeg su se ugasili respiratori te je osoblje ručnom ventilacijom održavalo pacijente na životu.

"Kolega je nazvao iz intenzivnog centra jedan i rekao da mu se jednostavno uređaji prebacuju na baterije, a da baterije te sad nakon nekog vremena prestaju raditi. I onda smo se mi spremili, ušli unutra. Spojili smo se na neke produžne kabele i dok smo ušli to je sve bilo gotovo", ispričala je anesteziologinja u KB Dubrava Zrinka Šafarić Oremuš. 

Ostavku je podnio voditelj bolničke službe za kvalitetu. Zbog svega je postavljen novi predsjednik upravnog vijeća, a ubrzo je smijenjen i ravnatelj bolnice. U Dubravu su na ispomoć iz drugih ustanova upućeni liječnici i sestre. Jedan od njih je i pulmolog Saša Srića

"Naravno da je situacija takva možemo je nazvati, koliko god tko govori da to nije ratno stanje- definitivno je situacija s obzirom na uznapredovalu i buktujuću pandemiju –definitivno ratno stanje kojeg moramo prihvatiti", kazao je Srića. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S novim kolegama, kaže, lijepo surađuje.

"Da postoji neka napetost značajna, u ovom kratkom vremenu koliko sam ovdje, nisam osjetio osim što smo svjesni da je dobar dio medicinskih sestara otišao i da je to dio koji je veliki problem", ustvrdio je Srića. 

No, problem je, čini se, i sabotaža. Jučer je ponovno nestalo struje, ali ovoga puta utvrđeno je da je netko to namjerno napravio.

"Ne znam koji bi mogao normalni motiv biti neke osobe da to ide napraviti. Meni to jednostavno nije jasno", pita se Šafarić Oremuš.

No, činjenica je da u bolnici problema bilo i prije covida. Mnogi su se u njoj slikali i rezali vrpce, a danas rade u nikad težim uvjetima.

"Ono što nas ograničava u skrbi za bolesnike je upravo zaštitna oprema, teško je raditi u njoj, bude vam vruće, unutra ste četiri  sata, magli vam se maska, ne možete izići na wc – žedni ste, ali će pacijenti dobiti svu skrb za zadovoljavanje ljudske potrebe", kazala je Višnja Kocman, glavna sestra klinike za kirurgiju,

Dok se godinama puštalo da grandiozno zdanje bolnice Dubrava propada, jedino što tješi je da se nije ulagalo ni u ljude, a jedino oni još nikad nisu zakazali.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo