Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Hasanbegović i Zekanović spasioci?

Problemi u koaliciji? Bačić: 'Vladajuća većina se nije raspala. Pogledajte snimke...'

Bačić tvrdi da zbog kašnjenja Darinka Kosora i Gorana Dodiga njihovi glasovi nisu bili evidentirani na ekranu

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL, Žarko Bašić/PIXSELL
Hina/ 21.2.2019. u 12:38
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić u četvrtak je odbacio tumačenja da se na glasanju o izmjenama Zakona o privatizaciji INA-e raspala parlamentarna većina.

"Vladajuća većina nije se raspala, imali smo kvorum. To je lako provjeriti na snimkama i fotografijama. Riječ je o tome da je prilikom glasovanja o izmjenama Zakona o privatizaciji INA-e oporba odlučila napustiti sjednicu i u tom je trenutku vladajuća većina imala u dvorani 76 zastupnika, ali u toj se strci dvoje njih nije uključilo u glasovanje. Predsjednik Sabora je zaključio glasovanje kad se na ekranu pojavilo da je glasovalo 76 zastupnika. Zbog malog kašnjenja Darinka Kosora i Gorana Dodiga njihovi glasovi nisu bili evidentirani na ekranu“, pojasnio je Bačić.

Ustvrdio je da nisu Hasanbegović i Zekanović ništa spasili, jer da na ekranu nije bilo 76 glasova, predsjednik Sabora pričekao bi par sekundi dok se Kosor i Dodig ne uključe u glasovanje.

Prekasno su pritisnuli dugme

"Njih su dvojica pritisnuli dugme, ali prekasno, kad je predsjednik Sabora već zaključio glasovanje. Zato bih malo dedramatizirao jučerašnje glasovanje. Nikakvih problema nije bilo“, rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Dodao je da su dva zastupnika vladajuće većine najavila da neće biti na glasovanju, Milorad Pupovac koji je na službenom putu, i Darinko Dumbović koji je bio na sastanku.

"Mario Habek je također bio u dvorani i kasnije mi je došao reći da je zakasnio s glasovanjem. Puno puta se zna dogoditi da neki zastupnik prekasno glasuje. Ne bismo krenuli u glasovanje da je bilo nekog prijepora u parlamentarnoj većini, nije bila upitna podrška tom zakonu“, zaključio je Bačić.

Upravo se čita

Image
bivši ministar

Kovač za RTL o ruskoj aneksiji: 'Kada Ukrajina službeno postane članica NATO-a počinje svjetski rat'

Zekanović: Pogriješio sam

Nakon što su HRAST-ov Hrvoje Zekanović i Zlatko Hasanbegović iz Neovisnih za Hrvatsku vladajućima u Saboru osigurali kvorum za izglasavanje Zakona o Ini, Zekanović je u četvrtak izjavio da je bio vjerodostojan jer je glasao protiv zakona, ali je pogriješio što je pomogao HDZ-u sačuvati kvorum.

"HDZ bi, na žalost, zakon izglasao i bez mene i Hasanbegovića jer ima oko 80 ruku, a po pitanju proračuna i više. U tom trenutku Hasanbegović i ja smo bili u sabornici i glasali smo protiv tog zakona. Činjenica je da bi oni, kada bi utvrdili da nemaju kvorum, za nekoliko minuta imali isti broj zastupnika jer ih je nekoliko iz većine bilo u i oko sabornice“, pojasnio je Zekanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Moja je procjena bila da HDZ-ovaca u Saboru ima preko 80, ali očito ih nije bilo i u tome je moja greška. Na žalost, Andrej Plenković definitivno ima dovoljno ruku u Saboru, tako da moj i Hasanbegovićev glas nisu odlučili, naglasio je.

Osim toga, dodao je, nije se odazvao pozivu SDP-a da se napusti sabornica jer "ne skače na mig Davora Bernardića". Sa SDP-om nisam i neću imati posla, niti ću na njihovu direktivu izlaziti iz Sabora, poručio je.

Zekanović i Hasanbegović, ustvrdio je, ne drže ljestve Plenkoviću. "Moj HRAST i ja smo dokazali da nam vlast ne treba, da ne ovisimo o njegovim sinekurama, tako da ćemo po pitanju ovog i svih drugih zakona uvijek biti protiv Vlade Andreja Plenkovića", rekao je Zekanović.

Mostov Nikola Grmoja prokomentirao je kako je "loše da nismo mogli još problematizirati Zakon o Ini kad već nije bilo većine, a možda zakon ne bi ni prošao s obzirom na trvenja u HDZ-u".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Grmoja: Ili si na Plenkovićev daljinski ili si malo zbunjen i smotan

Ne znam zašto Hasanbegović i Zekanović nisu izašli zajedno s ostalom oporbom ili barem, kad su već ostali unutra, zašto nisu pratili ima li kvoruma. Ovo je već drugi put da se ponavlja takva situacija, prvu smo imali kod glasovanja o opozivu Zdravka Marića, gdje je također dio tih zastupnika spasio Plenkovićevu Vladu, kaže Grmoja.

Ne mogu sa sigurnošću tvrditi je li to slučajnost, ali sigurno nije dobro da oni koji se predstavljaju kao oporba spašavaju Vladu držanjem kvoruma. "Kažu da nisu znali da nema kvoruma, ali moraš pratiti, ili si na Plenkovićev daljinski ili si malo zbunjen i smotan", poručio je Grmoja.

SDP-ov Peđa Grbin prozvao je Zekanovića i Hasanbegovića "samoproklamiranim suverenistima", čiji suverenizam dolazi do izražaja samo kada treba napadati slabije, kada se treba boriti protiv prava žena i manjina.

"Većina oporbe napustila je sabornicu, a oni koji su kvazioporba, oporba samo na riječima, a ne i djelima, ostali su podržati HDZ. Vjerojatno su upravo to oni 'žetončići' o kojima je svojedobno govorio Milan Bandić", kaže Grbin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Dodaje da je gledao kako je tko glasovao i vidio da veliki broj zastupnika, iako su bili u sabornici, nisu htjeli sudjelovati u glasovanju i time izrazili svoj stav.

"Nadam se da će i ubuduće biti tako kada se prevrši svaka mjera, a ovim zakonom se to dogodilo. Ali, kao što smo vidjeli, za takve situacije su tu Hasanbegović i Zekanović, a vjerojatno i Esih i Glasnović", ustvrdio je SDP-ovac.

Hina/ 21.2.2019. u 12:38
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
SEIZMOLOŠKA POTVRDILA

Petrinju tijekom večeri zaljuljao potres. 'Zatreslo kontejner, ružan zvuk i jak udarac'

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba