Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
SLUČAJ IZAZVAO BURU U JAVNOSTI

Pismo predsjednika Vrhovnog suda ministru Malenici o slučaju Mamić: Kako spriječiti bijeg u BiH?

Radi isključenja mogućnosti bijega nakon pravomoćnosti presude, trebalo bi odrediti da mjera opreza traje do upućivanja na izdržavanje kazne zatvora

Image
Foto: Pixsell/PIXSELL
RTL Vijesti/ 30.4.2021. u 9:59
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Vrhovni sud se priopćenjem oglasio o slučaju Zorana Mamića koji je, iako mu je kazna od 4 godine i osam mjeseci zatvora, postala pravomoćna ipak uspio pobjeći u BiH. 

Nakon što je Mamić na taj način izbjegao izdržavanje kazne u Hrvatskoj, ministar uprave i pravosuđa Ivan Malenica pisao je Vrhovnom sudu da predlože kako to izbjeći u budućnosti. Odogovrio mu je predsjednik Vrhovnog suda Đuro Sessa. 

Priopćenje glasnogovornika Vrhovnogu suda, suca Željka Pajalića, prenosimo u cijelosti: 

"Kazneni odjel Vrhovnog suda Republike Hrvatske je na sjednici 29. travnja 2021. razmatrao problematiku osiguranja prisutnosti okrivljenika tijekom kaznenog postupka, osobito nakon donošenje presude te nakon objave presude. Predsjednik Vrhovnog suda Republike Hrvatske je mišljenje Kaznenog odjela Vrhovnog suda Republike Hrvatske pismom uputio ministru pravosuđa i uprave. Problematika je razmotrena s nekoliko aspekata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Kod osoba s dvojnim državljanstvom država s kojima je Republike Hrvatska sklopila dvostrani ugovor, osiguranje prisutnosti okrivljenika tijekom kaznenog postupka i osiguranje izvršenja kaznene sankcije može se riješiti izmjenama tih ugovora kojima bi se osiguralo izručenje ili puno izvršenje izrečenih kazni.

U odnosu na zakonodavna rješenja, mjera opreza zabrane napuštanja boravišta ima za posljedicu zabranu napuštanja područja Republike Hrvatske. Radi isključenja mogućnosti bijega nakon pravomoćnosti presude, trebalo bi promijeniti odredbu koja određuje trajanje te mjere do izvršnosti presude tako da se odredi da ta mjera opreza traje do upućivanja na izdržavanje kazne zatvora. Ta se mjera opreza može izreći samo ako postoje zakonom strogo određeni uvjeti za istražni zatvor.

Upravo se čita

Image
MINISTAR MU ODBIO MOLBU

Zdravko Mamić za RTL nakon odluke da suđenje ostane u Osijeku: 'Nastavlja se kupleraj u pravosuđu'

No, kada ne postoje zakonom strogo predviđeni uvjeti za određivanje istražnog zatvora, tada postojeći normativni okvir nema rješenje situacije u kojoj okrivljenik protiv kojega se vodi kazneni postupak ili koji je nepravomoćno osuđen na kaznu zatvora manju od pet godina ne smije napustiti područje Republike Hrvatske. S druge strane, protiv pravomoćno osuđenog okrivljenika na kaznu zatvora manju od pet godina sada ne može biti određen istražni zatvor pa samim time niti mjera opreza. U praksi se pojavljuju dva problema.

Prvi je problem mogućnost bijega okrivljenika u razdoblju između donošenja i objave presude. Drugi je problem mogućnost bijega okrivljenika nakon donošenja presude kojom je osuđen na kaznu zatvora manju od pet godina. Mišljenje Kaznenog odjela Vrhovnog suda Republike Hrvatske sadrži nekoliko mogućih zakonskih rješenja. Bez obzira na to na koje se rješenje zakonodavac odluči, kod propisivanja mjera kojima se ograničava sloboda kretanja, a koje ne predstavljaju lišenje slobode nego ograničavaju slobodu kretanja, potrebno je voditi računa o pravnim standardima Europske konvencije o zaštiti ljudskih prava izraženima kroz praksu Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu te o pravnim standardima Europske unije izraženim kroz praksu Suda Europske unije u Luxembourgu. Ti standardi navedeni su u pismu", stoji u priopćenju Vrhovnog suda. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Pismo predsjednika Vrhovnog suda Đure Sesse ministru Ivanu MAlenici pročitajte u dokumentu:

Pismo Đure Sesse ministru Malenici o slučaju Mamić

RTL Vijesti/ 30.4.2021. u 9:59
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba