neobična situacija / Propusti u vladi: inspektori rade u jednom ministarstvu, a primaju plaću iz drugog

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Zanimljiv detalj Glasu Slavonije otkrili su sasvim slučajno sami inspektori

14.2.2017.
10:19
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Inspektori energetike, iako službeno pripadaju Ministarstvu zaštite okoliša i energetike, još uvijek rade prema rješenjima u kojima stoji da pripadaju Ministarstvu gospodarstva, piše Glas Slavonije.  

Ovaj zanimljiv detalj otkrili su sasvim slučajno sami inspektori, a zatim je provjereno kako je moguće biti zaposlen u jednom ministarstvu, a plaću primati od drugoga. Valja podsjetiti kako je resor energetike s vladom Andreja Plenkovića prešao iz Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta u Ministarstvo zaštite okoliša i energetike. Na upit o inspektorima energetike iz Ministarstva zaštite okoliša potvrdili su kako oni doista rade prema starim rješenjima koje imaju iz bivšeg ministarstva kojemu su pripadali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sporazumom o preuzimanju državnih službenika, poslova, opreme, sredstava za rad, financijskih sredstava, pismohrane i druge dokumentacije te prava i obveza, od 16. listopada 2016. godine, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike preuzelo je i elektroenergetske inspektore, a sve sukladno Zakonu o ustrojstvu i djelokrugu ministarstava i drugih središnjih tijela državne uprave. Člankom 42. navedenog Zakona propisano je da će zatečeni i preuzeti državni službenici i namještenici iz stavka 1. i 2. navedenoga članka istog Zakona obavljati poslove i primati plaću prema dosadašnjim rješenjima do njihova raspoređivanja na radna mjesta sukladno uredbama iz članka 41. stavka 1. istoga Zakona i pravilnicima iz članka 41. stavka 2. istoga Zakona", kazali su u Ministarstvu zaštite okoliša.

Glavni tajnik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Siniša Kuhar kaže kako očito nisu donesene uredbe i pravilnici o unutarnjem redu ministarstava te ti inspektori rade i primaju plaću prema starim rješenjima. “Nama u sindikatu važno je da se inspektorima ništa nije promijenilo, odnosno da im nisu narušena prava. Kod tih prijelaznih promjena najprije se donosi uredba, zatim pravilnik o unutarnjem redu, a tek na temelju njega i nova rješenja. Vjerojatno im se i s novim rješenjima neće mijenjati koeficijenti, osim u slučaju promjene sistematizacije. Imali smo već slučajeva da su kod promjena u ministarstvima na polovini mjeseca neki ljudi pola plaće primili od starog ministarstva, a drugu polovinu od novog”, rekao je Kuhar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo