neadekvatni uvjeti / Prosvjed izbjeglica smještenih u Porinu: 'Hrvatska nas tretira kao životinje'

Image
Foto: Borna Filic/PIXSELL

Kako se doznaje, izbjeglice smještene u hotelu Porin žale se na nedostatak zdravstvene zaštite, neadekvatnu hranu i manjak informacija o pravnoj zaštiti

26.4.2016.
11:42
Borna Filic/PIXSELL
VOYO logo

Tridesetak izbjeglica iz prihvatilišta Porin u zagrebačkim Dugavama počelo je s prosvjedom danas u 10 sati danas zbog loših uvjeta zbrinjavanja koje im pruža Hrvatska. 

Kako se doznaje, izbjeglice smještene u hotelu Porin žale se na nedostatak zdravstvene zaštite, neadekvatnu hranu i manjak informacija o pravnoj zaštiti, prenosi Libela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Prosvjed izbjeglica smještenih u Porinu: 'Hrvatska nas tretira kao životinje'

Image

Prosvjed izbjeglica smještenih u Porinu: 'Hrvatska nas tretira kao životinje'

"Hrvatska trenutno mi ne pruža zadovoljavajuće uvjete, a moja djeca i ja ovdje ne želimo ostati. Ukoliko mi Hrvatska ne želi pružiti adekvatne uvjete, zašto nas ne pusti dalje, tamo gdje ćemo biti sigurni", kazala je Maryam, izbjegla iz Irana.

Karzan Azad iz Iraka istaknuo je da su izbjeglice tretirane kao životnje, da nemaju prava i da ne znaju hoće li biti deportirani, pušteni ili će zadovoljiti neke uvjete za dobivanje međunarodne zaštite.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je i kako su neke od izbjeglica preko dva tjedna tu čekaju na uzimanje otisaka pristiju, iako se prema zakonima RH navodi kako bi to trebalo biti učinjeno u najkraćem roku. 

Medicinska skrb im je nedostupna. U Porinu ima  bolesnih ljudi, trudnica, djece - nemaju dostupnog stomatologa ili ginekologa, niti kakvu adekvatnu medicinsku pomoć - bez zdravstvenog osiguranja, naime, izbjeglice su prisiljene plaćati privatne liječnike, što im je u potpunosti nemoguće., tvrdi N1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo