ZBOG HAVARIJE SMEĆA / Prosvjednici ispred Kaštijuna: 'Građani znaju najbolje kako im je i što ih muči, od respiratornih problema do smrada'

Image
Foto: Srecko Niketic/PIXSELL

Prilikom dolaska na Kaštijun gradonačelnik Umaga Vili Bassanese istaknuo je, pak, da je Umag uvijek bio protiv odlaganja otpada na Kaštijunu

27.6.2022.
16:25
Srecko Niketic/PIXSELL
VOYO logo

Tridesetak prosvjednika s transparentima dočekalo je u ponedjeljak istarsku vlast ispred županijskog centra za gospodarenje otpadom Kaštijun uoči sastanka Uprave Kaštijuna s istarskim županom Borisom Miletićem i gradonačelnicima Istre.

Među prosvjednicima bio je i medulinski načelnik Ivan Kirac koji je izrazio ogorčenost i nezadovoljstvo što nije pozvan na sastanak, a kako je rekao "građani Medulina najviše osjećaju posljedice Kaštijuna".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sramotno je da po već ne znam koji put ja kao načelnik Medulina i moji komunalni direktor nismo pozvani na ovako bitan sastanak na Kaštijunu. Mi smo kao najpogođenija općina, a s jednim od najbolje ustrojenih komunalnih poduzeća s planovima, reciklažnim dvorištem, uvedenim odvajanjem bio otpada", poručio je načelnik Kirac.

Istaknuo je kako je "očito da sve dosadašnje vlasti koje su postavile Kaštijun i sadašnje koje njime "upravljaju" te gradonačelnici sjeverne Istre znaju bolje od nas Medulinaca".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tko želi može doći stajati sa mnom u smradu, jer u njemu ćemo ionako provesti još jedno ljeto", rekao je Kirac.

Image
Odlagalište prepuno smeća /

Izvanredno stanje u Puli zbog otpada: 'U utorak bi Kaštijun mogao biti u normalnoj funkciji'

Image
Odlagalište prepuno smeća /

Izvanredno stanje u Puli zbog otpada: 'U utorak bi Kaštijun mogao biti u normalnoj funkciji'

Predsjednica Zelene Istre Irena Burba, kao članica civilnog nadzora Kaštijuna, izjavila je kako su građani za cjeloviti sustav s kompostanama i sortirnicama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Trebat će nova postrojenja jer ćemo imati sve više turista. Građani oko Kaštijuna znaju najbolje kako im je i što ih muči - od respiratornih problema do smrada", naglasila je dok je pazinska gradonačelnica Suzana Jašić (Možemo!) rekla kako Grad Pazin treba Kaštijun jedan dan mjesečno.

"Pazin sa sedam susjednih općina ima 15 restorana, kao jedna ulica u Poreču ili Rovinju. Ispostavilo se da građani Pazina i Buzeta trebaju biti solidarni s turizmom i restoranima na obali, i to neće ići. Situacija je ozbiljna, mi ćemo pokušati biti konstruktivni akteri u rješavanju problema, ali nećemo na sebe preuzeti obveze za koje nismo odgovorni. Tražimo minimum korektnosti", poručila je Jašić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Srecko Niketic/PIXSELL
Image
Foto: Srecko Niketic/PIXSELL

Buzetski gradonačelnik Damir Kajin je rekao da građani Buzeta ne žele plaćati tuđe političke, gospodarske i kadrovske promašaje.

"Solidarni možemo biti do neke mjere. Od prvoga dana ovo je bio promašeni projekt, ovdje se trebalo zbrinjavati otpad Puljštine a na nekoj drugoj lokaciji otpad nekih drugih općinskih i gradskih središta" , zaključio je Kajin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prilikom dolaska na Kaštijun gradonačelnik Umaga Vili Bassanese istaknuo je, pak, da je Umag uvijek bio protiv odlaganja otpada na Kaštijunu, no odmah su ga podsjetili da u Umagu nije napravio kompostanu.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo