Ima onih koji rade po svom / Proveli smo dan u inspekciji s civilnom zaštitom: Otkrili su nam što im je najveći problem

Za civilnu zaštitu građani imaju milijun pitanja

28.4.2020.
18:37
VOYO logo

Drugi dan ublaženih mjera - građani se u većini slučajeva drže svih preporuka epidemiologa. Većinom. Ipak ima onih koji vjeruju da su pametniji od stručnjaka pa i dalje rade po svom. Zbog njih na terenu je civilna zaštita. 

Svako jutro civilnoj zaštiti počinje isto. Prvi punkt - tržnica. I odmah na ulazu dezinfekcija ruku. Kontrolira se broj ljudi. A provjerava se sve.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Drži li se socijalna distanca, je li previše ljudi zbijeno, to je jedino što možemo", rekao je zapovjednik Postrojbe civilne zaštite Trešnjevka - jug Igor Bublić.

Sva prodajna mjesta unutar tržnica odvojena su pleksiglasom i većih problema nije bilo. Za civilnu zaštitu građani imaju milijun pitanja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Najčešće pitanje koje postavljaju je do kad će ovo trajati. Nažalost ja taj odgovor ne znam. Taj odgovor nitko ne zna", rekao je Bublić.

Otkrili su koji im je najveći problem kod kontrola

Najveći problem kod kontrola su im, kažu, otvoreni prostori, poput školskih igrališta koja nisu ograđena i nemaju fizičku ogradu pa ih ograđuju trakama. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Najviše problema imamo s tinejdžerima. Teško im se objašnjava, to su generacije kojima hormoni bujaju, kojima nitko ništa ne može, čitav svijet je njihov, no s puno živaca i razumijevanja toj djeci objasnimo da njihovo ponašanje nije pametno", rekao je Bublić.

Resorni ministar poručuje - po podacima Državnog inspektorata, MUP-a i civilne zaštite samo tijekom ponedjeljka obavljeno je 1200 inspekcija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"1200 inspekcija možete samo u dijelu Zagreba napraviti, a mi govorimo o cijeloj Hrvatskoj, međutim ono na što mi stvarno govorimo je svijest građana i siguran sam da je do većine došlo to što se preporučuje i što je dobro za njih", kazao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Najviše su im služile snimke dronom

Većina obitelji koja je s djecom zatečena u našoj patroli nakon upozorenja civilne zaštite udaljila se iz parka. Posebno kritični su skateparkovi. Jedan ugostiteljski objekt, otkrivaju nam u civilnoj zaštiti, ilegalno je u nedjelju radio i na Jarunu gdje se svakodnevno patrolira. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pa da, ovaj vikend je bilo takvih situacija, no međutim zajedno s policijom smo reagirali, policija je zatvorila i okončali smo na taj način. što se tiče općenite situacije, zadovoljan sam", rekao je Bublić.

A snimke dronom zagrebačke civilne zaštite najviše su im služile za kontrolu situacije u Zagrebu pogotovo nakon potresa kako bi snimke zatečenog stanja mogli uspoređivali i procjenjivati stupanj oštećenja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo