skupa procedura / Provjeravanje potpisa inicijative Narod Odlučuje hrvatske građane moglo bi koštati oko milijun kuna

Saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav zatražio je od Vlade provjeru broja vjerodostojnih potpisa za referendumsku inicijativu 'Narod odlučuje'

23.6.2018.
20:54
VOYO logo


Potpis po potpis i tako gotovo 800 tisuća puta. To bi mogao biti prijedlog Vlade za provjeru podrške 2 referendumska pitanja inicijative Narod odlučuje. "Vidjet ćemo sada kakvu će Vlada donijeti odluku da se pristupi provjeri potpisa, da li će to biti statistički uzorak, da li će se svi potpisi provjeravati. Moj osobni stav je da radi transparentnosti cijelog postupka, radi transparentnosti onih koji su potpisali i onih koji nisu potpisali, mislim da treba provjeriti sve potpise", kazao je ministar uprav Lovro Kuščević prije dva dana. 

Iz inicijative Narod odlučuje slažu se s ministrom ali žele da se to brže obavi. "Budući da se radi o jednom manjem broju potpisa, slobodno neka provjeravaju svaki, ali za nas je to razumko vrijeme 15 dana, koliko je trebalo nama da provjerimo potpise ito su radili volonteri koji nisu za to bili plaćeni", kazala je Jelena Teklić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako se ide na tu opciju - provjeru bi najvjerojatnije radila državna Agencija za podršku informacijskim sustavima - Apis. Pretpostavlja se da bi takva procedura trajala oko 2 mjeseca i hrvatske građane koštala oko milijun kuna. Što znači da je svaki potpis težak otprilike 1 kunu + PDV. 

To je potrebno - tvrdi Lovro Kuščević jer ovakva provjera nije jednostavna, a svaki se OIB treba pripisati odgovarajućoj osobi. Što znači da bi se referenduma mogao održati najranije u rujnu. "Pa mislim da je to realno. Naravno, ukoliko se utvrdi da su svi potpisi vjerodostojni i ukoliko Ustavni sud kaže da je referendumsko pitanje dopušteno", kazao je Kuščević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako do eventualnog referenduma treba prijeći još puno stepenica - odluku Sabora i Vlade o provjeri potpisa, sama provjera, te pitanje ustavnosti referendumskih pitanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo