NAJAVILA ZA RTL DIREKT / Prvi put pred kamerama novinarka koju je napao Živi zid: 'Poziv na linč riješit ću sudski, pravnim putem'

Nema nikakve dileme da se tu radi o eklatantnom kršenju prava novinara i jednom bjesomučnom slučaju zastrašivanja, smatra

29.1.2019.
22:25
VOYO logo

Kolegica novinarka Željka Godeč iz Jutarnjeg lista napisala je analitički i argumentirani tekst o spornim financijskim transakcijama u  Živom Zidu, ali umjesto protuargumenata na Facebook stranici Živog Zida osvanuo je uvredljivi status na račun novinarke zajedno s njezinom fotografijom što je kod njihovih fanova odmah izazvalo gomilu žestokih reakcija, uvreda i prijetnji na račun novinarke.

''Tu nema nikakve dileme da se tu radi o eklatantnom kršenju prava novinara i jednom bjesomučnom slučaju zastrašivanja'', rezolutna je novinarka Godeč, koja prvi put pred kamerama govori o javnom blaćenju na Facebook stranici Živog Zida u objavi koju su i promovirali tako što su platili da je vidi čim više ljudi, a od kojih su mnogi javno pljuvali novinarku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Ja sam odlučila taj poziv na linč koji je izašao izvan svih okvira obračuna jedne političke stranke s novinarima riješiti sudskim pravnim putem'', kazala je Godeč.

Objava Živog Zida šokirala je sve. Osobito zato što se tekst novinarke temeljio na zaključcima Državne revizije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Za mene je to isto tako dokaz da Živi zid nema argumenata da opovrgne ono što je Željka Godeč napisala o načinima financiranja te stranke jer da mogu dokazati da su ti njezini navodi netočni, oni bi to učinili odgovarajući demantijem i sudskim postupkom jer je to način na koji treba reagirati'', objasnila je odvjetnica Vesna Alaburić.

''Ovo je zaista jedan tekst koji poziva na nesnošljivost, na takve akcije. To najoštrije osuđujem. Neprihvatljivo je i za demokratski stav i za slobodu riječi, govora, mišljenja'', istaknuo je ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, taj napad Živog zida samo je jedan od zvučnijih primjera u posljednje vrijeme u kojima se društvene mreže poput Facebooka koristi za blaćenje i napade.

Prijetnje putem Facebooka je prije dvije godine dobio je čak i premijer Andrej Plenković, zbog čega je onaj koji je prijetio i uhićen. A jedan od šokantnijih nedavnih primjera je objava Ivana Đakića u kojoj je na Facebooku iskazao mržnju prema predstavnicima srpske nacionalnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za najgore oblike objava, u kojima se potiče na mržnju na rasnoj ili vjerskoj osnovi, propisana je zatvorska kazna do tri godine, no nešto tako drastično u Hrvatskoj dosad nikad nije presuđeno.

Policija ispituje i današnji slučaj u kojem je Ivan Pernar novinare usporedio s Hitlerom napisavši: ''99 posto novinara koji nas blate učilo je od njega''.


''Za svaku pristojnu osobu je nemoguće to komentirati jer je to ispod svih mogućih razina do kud može ići ta glupost, egzibicionizam , pretjerivanje, zlorabljenje javnog prostora'', upozorava profesorica Novinarske etike na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu Gordana Vilović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Usporedba novinara s Hitlerom i njegovim metodama nije dobro sjela čak ni članovima Pernarove stranke pa je Dominik Vuletić iz Odbora za pravosuđe Živog zida upozorio: ''Zastupnik Pernar je to učinio ne savjetujući se s rukovodstvom stranke i mislimo da je malo pretjerano. Ja to na osobnom mjestu svakako ne bih učinio. Međutim, Živi zid je suočen s jednim specijalnim medijskim ratom koji se vodi protiv njega''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ili je možda samo suočen s kritičkim novinarstvom koje se služi i tako opskurnim dokumentima poput nalaza Državne revizije.

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo