nov korak / Prvi put u Hrvatskoj rekonstruirana su oba stopala u KB Dubrava: Migrantu iz Gambije spašen je život

'Jako sam zahvalan liječnicima i sestrama. Jako sam sretan. Spasili su mi život', kazao je Eddie Manga

5.5.2022.
7:42
VOYO logo

Prvi put u Hrvatskoj obavljena je operacija rekonstrukcije oba stopala. Tim iz KB Dubrava migrantu iz Gambije omogućio je nov korak u život nakon što su mu zbog ozeblina amputirani prsti s obje noge.

Nakon četiri operacije i dva mjeseca u bolnici, Eddie Manga se odlično oporavlja. Naučio je nekoliko riječi hrvatskog, a sada svi čekaju njegove prve korake.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Manga je 19-godišnji Gambijac kojeg su trenuci dijelili od amputacije stopala. Prema Europi je krenuo s trojicom Afganistanca, zajedno su stigli do Srbije.

„Ostavili su me. Bio sam sam u „džungli“, hodao sam bez hrane i vode. Od tada imam ova smrznuta stopala. Hodao sam i hodao i hodao. Na putu sam čuo automobile, čuo sam promet. Bio sam blizu prometnice, ali nisam znao gdje sam“, kazao je Eddie Manga, pacijent.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Netko je pozvao policiju, a potom i hitnu. U bolnici je završio s teškim Ozeblinama.

„Kod ozeblina je veliki problem što je potrebno dugo vremena da se vidi koliko je tkiva mrtvo i koji dio treba odrezati. Zadržali smo kosti i tetivni aparat“, izjavio je Božo Gorjanc, kirurg Klinike za plastičnu, rekonstrukcijsku i estetsku kirurgiju u KB Dubrava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Amputirani su prsti

„Kao rezultat takvog zahvata ostala je vrlo ružna i upečatljiva slika da je jedan dio njegova stopala i kostiju eksponiran, vidljiv vani. To je ratna kirurgija, morate odstraniti sve što je mrtvo i ostaviti živo tkivo“, objašnjava Krešimir Martić, predstojnik Klinike za plastičnu, rekonstrukcijsku i estetsku kirurgiju u KB Dubrava.

Iza njega su četiri operacije, dvije teške.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Lokalnog tkiva nema, tako da smo se odlučili uzeti kožu na krvnoj žili s vezivnim tkivom s njegovih bedara, te prospojiti na žile stopala i pokriti mu kosti, tako da mu ne moramo skratiti stopalo“, kazao je Gorjanc.

Image
nedaleko od Ogulina /

Tragičan vikend na karlovačkom području: Migranti se utopili u Mrežnici, policija pronašla dva tijela na migrantskoj ruti

Image
nedaleko od Ogulina /

Tragičan vikend na karlovačkom području: Migranti se utopili u Mrežnici, policija pronašla dva tijela na migrantskoj ruti

U bolnici je dva mjeseca, kreće s fizikalnom terapijom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Doslovno smo gledali dijete nam je došlo, i u početku nismo gledali govorno područje nego povrede koje imao. Koliko nešto može, koliko nešto ne može. Što smije, što ne smije. Mi kad smo ulazili svako jutro unutra – prvo je bilo dobro jutro“, ispričala je Gordana Strinavić, glavna sestra Klinike za plastičnu rekonstrukcijsku i estetsku kirurgiju u KB Dubrava.

"Dobro jutro, dobar dan. Bolnica Dubrava je za mene najbolja u Hrvatskoj“, kaže Eddie.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Operacija je koštala 65 tisuća kuna

Eddija su liječnici vodili kroz svaki korak složenih operacija.

„Mislim da je to prvi put u Hrvatskoj da je netko uspio rekonstruirati i spasiti stopalo mladom čovjeku s ovakvim zahvatima. A kada imate 19 godina i hodate samo na području pete, mogu zamisliti koliko bi to dramatično bilo, posebno za čovjeka par tisuća kilometara od doma“, poručio je Martić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Operacija, prema HZZO-u košta 65.000 kuna, a u drugim zemljama Europske unije i nekoliko puta više.

„I ova priča nas veseli sve zajedno jer rekao bih da se KB Dubrava vratila u punom opsegu svojih djelatnosti“, izjavio je Ivica Lukšić, ravnatelj KB Dubrava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Jako sam zahvalan liječnicima i sestrama. Jako sam sretan. Spasili su mi život. Za sada želim ostati ovdje, ako sam dobrodošao u Hrvatsku. Tražit ću azil“, kazao je Eddie Manga.

Ovo je tim ljudi koji je Mangi vratio osmijeh na lice. Sada ga dijele tjedni do toga da ponovno stane na svoje noge.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo