Nisu dobro promislili / Prvi učenici vraćaju se u školske klupe, ali su pravila i dalje nejasna: 'Tko to može ispuniti!?'

Zbunjeni su svi redom. Od učitelja i ravnatelja do roditelja

5.5.2020.
15:00
VOYO logo

Od ponedjeljka se prvi učenici vraćaju u školske klupe. Međutim, i dalje je sve puno nejasnoća, kako za roditelje tako i za učitelje i ravnatelje.

Roditelji moraju ispuniti upitnike, neke od njih u školama uvjeravaju da je bolje da djeca ne dolaze. To savjetuju i epidemiolozi, ali kažu organizacija nastave nije na njima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I dok se prebacuje loptica odgovornosti i svi uvjeravaju da misle na djecu, čini se kako, ipak, nisu dovoljno promislili.

Nakon osam tjedana u ponedjeljak će ove klupe ponovno sjesti učenici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ovom razredu inače sjedi 23 prvašića. Od ponedjeljka će ih smjeti biti samo devetero. Sjediti će na razmaku od dva metra i svaki uvijek na istom mjestu.

To moraju biti učenici čija su oba roditelja zaposlena i ne postoji drugi način za njihovo zbrinjavanje. Pri tome djeca, ali ni nitko od ukućana ne smije biti u povećanom riziku od zaraze koronavirusom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Djecu treba dovesti u osam sati ujutro, ulazit će skupina po skupina i tako odlazit zbog socijalne distance, ako oba rodutelja rade, a treba ih dovodit svaki dan ista osoba, a da nije rizična skupina, ja postavljam pitanje tko to može ispunit", poručio je Đuro Baloević ravnatelj OŠ Vjekoslav Parać u Solinu.

Mnogi ravnatelji i učitelji smatraju da na ovaj način neće svi učenici biti u istom položaju. U jednoj zagrebačkoj školi, do sada je prijavljen dolazak samo četvero učenika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja mislim da je za ove slučajeve kada oboje roditelja rade trebalo organizirati čuvanje, mogla sam učitelje koje rade u boravku organizirati i da nastava bude i dalje ista za sve", rekla je Jadranka Salopek, ravnateljica OŠ Ante Kovačića u Zagrebu.

Što ih čeka, ne znaju ni učitelji. Problem je, kažu, što program škole na trećem ne prati gradivo koje bi trebali obrađivati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kako će to izgedati ako njih 9 dođe, od uvjetom da ne idu kod drugog učitelja nego da ih je taman devet. Kako ćemo mi pratiti nastavu na trećem kako će oni kod kuće i kako će to izgledati sa tim zadacima, ne mogu reći da nam je to baš jasno", izjavila je Nikolina Matovina Hajduk, učiteljica.

Iz Ministarstva poručuju, riječ je o usklađivanju nastave u učionici i onoj na televiziji, a s obziromna epidemiološku situaciju, kažu, u škole se učenici moraju vraćati u koracima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bolje im je da ostanu o ovoj fazi doma i da ostave mjesta za one koji nemaju tu mogćnost, a kada prođu prva dva tjedna i evaluiraju preporuke vjerujem da će u školu moći veći broj djece", izjavio je Marko Košiček, glavni savjetnik obrazovanja.

Roditelji su zbog svega zbunjeni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako je sve oke, i ako će se vraćat svi, onda idu svi ili nitko. Ako je sad sve oke, učitelji šalju zadatke, učenici odgovaraju, neka sve ovako završi", rekla je Katarina iz Splita.

"Ovo mi je sve konfuzno zato što kao što su rekli da ih ne šaljemo u školu kad je sve počelo, očekivala sam da će biti ili idemo svi ili nitko", poručila je Martina iz Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ni Stožer nema odgovore na sva pitanja. Tvrde da su donijeli preporuke, a da za organizaciju nastave nisu zaduženi.

"Kako će se to organizirati nama je teško odgovoriti. Mi smo napravili preporuke za koje očekujemo od ljudi da će ih fleksibilno prihvatiti i pokušat organizirat na način na koji smo mi to zamislili i poštivat epidemiološke mjere", poručio je Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od ponedjeljak je tako jedino sigurno novo radno okruženje s još puno nepoznanica.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo