Herman Vukušić / Psihijatar za RTL Direkt: 'Komentari podrške i opravdanja su opasni jer to vodi do repeticije sličnih djela'

Za Vukušića su reakcije na društvenim mrežama užasavajuće, ali i opasne

12.10.2020.
23:10
VOYO logo

Psihijatar Herman Vukušić gostovao je u RTL Direktu i komenitrao je današnji tragičan napad na policajca na Markovom trgu. Fokus razgovora bila je zabrinjavajuća reakcija javnosti na društvenim mrežama, odnosno mnoštvu komentara koji su veličali čin 22-godišnjaka koji je nakon napada počinio samoubojstvo.

Vukušić je na početku razgovora poželio brz oporavak ranjenom policajcu, ali i svim žrtvama koje su svjedočile događaju i sada ga nose kao traumu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kada govorimo o ovom slučaju, počinitelj je dijete hrvatskog branitelja i ako se ne varam stric mu je stradao kao jedan od HOS-ovih heroja u Vukovaru. Dakle, radi se o mladoj osobi koja je odrastala vezana uz rat i ratne traume, i nadovezao bi se na kolegu Urlića, možemo govoriti o transgeneracijsokm učinku traume. To je nešto s čim smo se dugo bavili i smatram da polako i na ovaj način uzima svoj danak", rekao je Vukušić.

Image
objavila policija /

Tko je napadač koji je izrešetao policajca ispred Vlade, a onda se ubio: Radi se o 22-godišnjem mladiću...

Image
objavila policija /

Tko je napadač koji je izrešetao policajca ispred Vlade, a onda se ubio: Radi se o 22-godišnjem mladiću...

Zanimljiva je činjenica objavljivanja statusa netom prije samoubojstva. Postavlja se pitanje postoji li u tom činu isključivo osobni ili ipak i širi društveni kontekst?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svakako da ima širi kontekst i teško je špekulirati što je konkretno počinitelja, Danijela navelo na taj čin. Nemojmo smetnuti da živimo u čudnim vremenima, pogotovo građani grada Zagreba koji su uz pošast pandemije proživjeli i potres. Kolege i ja upozoravamo zadnjih nekoliko mjeseci da je opći prag tolerancije puno niži, dok je prag psiho-socijalnih frustracija puno viši. Nažalost to stvara klimu u kojoj ovakvih slučajevima ima, iako rijeđe engo drugdje", izjavio je Vukušić.

Za psihijatra su reakcije na društvenim mrežama užasavajuće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Meni su takve poruke zastrašujuće kao i sam čin. Moglo je stradati puno nevinih ljudi. Reakcije na društvenim mrežama, bez obzira na empatiziranje s počiniteljem iz ovih ili onih razloga, to se nikako ne smije opravdati. Meni je drago, i zahvalan sam odgovornima, da je veoma brzo zatvoren njegov profil na Facebooku, što inače nije slučaj.

Mislim da je u slučaju Zavladava profil živio još dan ili dva i bio svojevrsni oltar tom činu i njemu kao mučeniku. Komentari su zastrašujući psihološki, emotivno, moralno, ali su i opasni jer takva klima vodi do repeticije sličnih djela", poručio je Vukušić za Direkt.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo