ŠIRI STEREOTIPE / Pučka pravobraniteljica za RTL: 'Drago mi je da je predsjednik u djetinjstvu imao prijatelje Rome, ali mora paziti'

Smatra i kako se srozao politički govori i bolje bi bilo ako postoje pravni argumenti

29.7.2022.
19:30
VOYO logo

Ana Mlinarić za RTL Danas razgovarala je s pučkom pravobraniteljicom Tenom Šimonović Einwalter o posljednjim istupima predsjednika RH o Romima.

Govori kako predsjednikove riječi nisu govor mržnje po kaznenom djelu niti je širenje diskriminacije, ali je po njenom mišljenju širenje stereotipa i predrasuda. "Posebna je odgovornost javnih osoba, a posebice političara da ne šire stereotipe", kaže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smatra kako onda građani čuju da je u redu počiniti diskriminaciju ili govor mržnje kao kazneno djelo ili zločin iz mržnje. "Takve poruke ne treba slati. Mi danas imamo kafiće gdje se misli da je u redu napisati da je zabranjen ulazak Romima", ističe.

Govori kako je to protuzakonito i to su takve poruke koje potom potiču stereotipe i jesu problematične.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'nakon gospe sve propada' /

Milanović o Filipovićevoj mjeri uštede: 'Ako klimu moramo staviti na 25 stupnjeva, bolje da ju prodamo Romima'

Image
'nakon gospe sve propada' /

Milanović o Filipovićevoj mjeri uštede: 'Ako klimu moramo staviti na 25 stupnjeva, bolje da ju prodamo Romima'

Upitana je i je li predsjednik politički odgovoran za izgovorenu riječ pa pučka pravobraniteljica navodi kako postoje preporuke Europske komisije koje govore o pojačanoj odgovornosti političara, vjerskih vođa i drugih. "To je jedno pravo, ali i obaveza visokih dužnosnika da paze što govore", tvrdi.

Što mu onda poručuje? "Obzirom da je rekao da je prijatelj Roma trebao bi slati poruke da Romi trebaju imati jednake mogućnosti, da jesu ravnopravni. Posebno je problematično propitivati je li netko Rom ne samo zbog Kajtazija nego i drugih. Ustavni sud određuje slobodu odabira nacionalne pripadnosti", rekla je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik je rekao da neće biti politički korektan, a Šimonović Einwalter tvrdi: "Postoji šira rasprava koju treba voditi, a to je da politička arena uključuje različit govor koji možda nekad vrijeđa, ali odgovornost za izgovoreno postoji".

Smatra i kako se srozao politički govori i bolje bi bilo ako postoje pravni argumenti, kaže, da se koriste, da se poštuju i da se njima priča na primjerenim mjestima i na primjeren način.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Drago mi je da je predsjednik imao prijatelje Rome u djetinjstvu, ali se mora paziti kada se što govori. Pitanje je poruke, predsjednika RH ljudi slušaju i to nosi težinu i odgovornost. Romi su diskriminirani, nema sumnje, stigmatizirani, a takve poruke ne doprinose njihovu stanju", zaključuje.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo