komentar za vijesti.hr / Puhovski o usponu Živog zida: 'Za vlast im nedostaju temeljne vještine, no mogli bi dovesti do velike koalicije'

Image
Foto: Robert Anic/PIXSELL

Unatoč proboju na sceni, Puhovski u razgovoru za Vijesti.hr smatra da Živi zid ne može doći na vlast, no u svemu uviđa jednu mnogo veću opasnost

3.5.2018.
11:40
Robert Anic/PIXSELL
VOYO logo

Živi zid polako, ali sigurno postaje sve utjecajnija politička stranka u Hrvatskoj. Od rujna prošle pa do ožujka ove godine potpora građana ovoj stranci narasla je na gotovo 13 posto, a ovog su tjedna u Lisinskom održali i svoj prvi kongres na kojem su predstavili neke svoje buduće ministre (u slučaju da dođu na vlast) te najavili mnoge pompozne stvari poput izlaska iz Europske unije i NATO saveza. 

Politički uspon Živog zida prokomentirao nam je iskusni politolog i politički analitičar Žarko Puhovski.  "Živi zid se pretvorio u svojevrsnog političkog usisivača. Oni pod svoje okrilje prikupljaju sve koji su otpali iz dosadašnjih stranaka koje su bile na vlasti. S druge strane skupljaju sve one koji se dosad nisu posebno politički angažirali, slobodno lebdeće građane u Hrvatskoj", kazao je Puhovski.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon brojnih upozorenja Živog zida na blokirane građane i pohađanja deložacija kako bi u javnosti istaknuli nepravednost sustava, oko blokiranih su se angažirale i dvije najveće stranke u Hrvatskoj. Puhovski kaže da na njih nisu utjecali konkretni potezi Živog zida, već njihova rastuća popularnost. 

"Njihov angažman nije bio važan, najvažnije je bilo to što su došli do gotovo 15 posto, pa su dvije najveće stranke vidjele da se moraju pozabaviti tim pitanjem."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>>VIDEO Živi zid predstavio 'Vladu iz sjene': Štercu demografija, a Pernar došao na svoje

Unatoč proboju na sceni, iskusni Puhovski smatra da Živi zid ne može doći na vlast, no u svemu uviđa jednu mnogo veću opasnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Do vlasti ne mogu doći, nedostaju im temeljne intelektualne i organizacijske sposobnosti, funkcioniraju po jednom smušenom 'populističkom' programu, ali su dovoljno snažni da predstavljaju jedan snažan oporbeni element dvjema velikim strankama. Ono što je vrlo važno, no ne i dobro za naše građane, jest činjenica da su dovoljno snažni da dovedu do velike koalicije."

Image
Foto: Robert Anic/PIXSELL
Image
Foto: Robert Anic/PIXSELL

Žarko Puhovski

FOTO:Robert Anić/PIXSELL

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na spomenutom kongresu, Živi zid je predstavio i svoju vladu, koja bi imala oko 15 ministarstava. Potencijalni ministar je i jedan poznati demograf Stjepan Šterc.

"To nije iznenađenje. Šterc je također jedno ugledno ime koje trenutno neangažirano. Šterc je kompetentan, ekspert koji je doktorirao sa 60. godina, a prije toga je bio strastveni aktivist HDZ-a. Živi zid je pokazao da je spreman uzeti sve relevantne, a neaktivne ljude, pri čemu malo više naginju na ljude iz desnog političkog spektra."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Puhovski na kraju podvlači - Živi zid jednostavno nije organiziran niti kompetentan za veliku ulogu u hrvatskoj vlasti, a u mnogim stvarima i kaskaju za dvjema strankama koje dominiraju našom scenom. "Gospoda iz Živog zida je preuzela de facto sve loše osobine velikih stranaka, a nedostaje im dobra osobina tih stranaka, a to je dobra organizacija", kazao je za Vijesti.hr.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo