Trg prijepora / Esih za RTL: 'Odluka o promjeni imena je naš uspjeh', Pupovac: 'Neodgovorno je tvrditi da ja imam kapital mijenjati ime Trga'

Nakon što je gradonačelnik Milan Bandić najavio da će doći do promjene imena Trg maršala Tita, reakcija nije manjkalo

27.6.2017.
11:25
VOYO logo

'Apsolutno smatramo da je ova odluka o promjeni imena Trga Maršala Tita naš uspjeh, uspjeh naše nove stranke koja je službeno danas registrirana. Nadamo se da će takvih uspjeha biti još. Očekujemo razgovore s gospodinom Bandićem, ali moram reći da nas nikakve pozicije, pa ni predsjednika Skupštine, ne zanimaju', komentirala je Bruna Esih našoj reporterki Marini Barukčić.

Nakon odluke gradonačelnika Milana Bandića da se promijeni ime Trg maršala Tita u Trg Republike Hrvatske, reakcija na manjka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bivši predsjednik Ivo Josipović kazao je za N1 televiziju da samo jedan čovjek može djelovati da se promjena imena Trga ne dogodi, a on se zove Milorad Pupovac.

"O njemu ovisi većina u HDZ-ovoj Vladi. Kao dosljedan antifaštist sad dolazi u priliku da dokaže da nije sitni politički trgovac", rekao je Josipović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naša reporterka Marina Barukčić u Saboru je upitala Milorada Pupovca je li on zbilja jedina osoba koja može zaustaviti preimenovanje trga na sto je on odgovorio: "Ja sam počašćen mišljenjem bivšeg predsjednika, koliko god ono bilo pogrešno. Očekivati da ja budem 'Šesta lička' u ovim uvjetima, poprilično je neozbiljna stvar. Moje mišljenje o trgu je jasno, ali svesti pitanje imenovanja tog trga na jednog pripadnika manjine, s osjetljivim položajem, pokazatelj je neosjetljivosti prema manjinama od bivšeg predsjednika, i to mu nije prvi put".

Pitali smo i Zlatka Hasanbegovića, koji je uvjetovao svoju podršku Milanu Bandiću u Skupštini upravo promjenom naziva trga, a pozvao je i HDZ da im se u tome uvjetovanju pridruže, je li zadovoljan što mu je politička trgovina uspjela,no on je odgovorio: "Nije riječ o političkoj trgovini, već o načelnom i vjerodstojnom zastupanju političkih stavova. I nadam se da birači prepoznaju da politika nije samo trgovina nego da iza nje stoje i politička načela", kazao je. Hasanbegović dodaje da pregovori s Milanom Bandićem i HDZ-om o novoj vlasti u Gradu Zagrebu i Skupštini još nisu završeni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tito je pobijedio Pavelića i to mu Pavelićevi sljedbenici ne mogu oprostiti"

U Saboru je pitanje promjene imena trga komentirao Nenad Stazić, u ime kluba zastupnika SDP-a koji se osvrnuo na činjenicu da je Milan Bandić odlučio predložiti promjenu imena Trga maršala Tita u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To će biti posljednji udar na najveći simbol antifašizma u Hrvatskoj (...) Taj Trg se zvao i još se uvijek zove Trg maršala Tita, ne Trg Josipa broza Tita, već trg maršala,  jer kada se imenovao se htjela naglasiti njegova uloga antifašističkog vođe u Drugom svjetskom ratu (...) Tito je u Drugom svjetskom ratu pobijedio Pavelića koji je Istru, otoke, Međimurje podijelio drugima. Tito ga je pobjedio sa svojih gotovo 800.000 boraca, i to mu sljedbenici Pavelića ne mogu oprostiti i ti sljedbenici Pavelića danas traže da se ukine trg maršala Tita". Dodao je i da su se mnogobrojni došli pokloniti Titu kada je umro, te da "danas svi to cijene osim nas", nabojavši zemlje svijeta u kojima postoje ulice , trgovi i avenije koje nose Titovo ime. "Svi ga u svijetu cijene. Nisu ove ulice nazvali po tirabinu nego po heroju koji je i Hrvatsku odveo na stranu pobjednika", kazao je. 

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo